Riad Le Rihani – savršena oaza mira u kaosu Marakeša

Kasno je. Par minuta do ponoći. Provlačimo se kroz uske uličice Marakeša u pratnji predstavnika riada Le Rihani, naše baze za prva dva marokanska dana. Osjećamo kaos ovog grada. Labirint koji vodi do smještaja ostavlja samo jedan dojam – nikada se nećemo znati vratiti do trga. Nikada. Već drugo jutro vidimo koliko smo bili u krivu. Ne znam ni sama kako, ali u Marakešu svaka uličica ovim ili onim putem vodi do Jemaa el-Fna trga,  žile kucavice neobičnog grada koja je od Le Rihanija udaljena svega nekoliko minuta hoda.

Ovo je bilo prvo što smo vidjeli kad smo ušli

Otvaramo velika drvena vrata, a prelazak preko praga značio je prelazak u drugu dimenziju.

Iza ovih vrata nalazi se riad Le Rihani

S jedne strane vrata – buka, ljudi, magarci, motori. S druge strane – mir. Oaza sklada, tišine i nevjerovatne ljepote. Riad Le Rihani nas je uzeo na prvu.

Izvan zidina Medine, Marakeš je zapravo lijep i moderan grad. No, odsjesti u jednom od hotela van zidina neće ti pružiti doživljaj koji pružaju riadi. Male gostinjske kuće sa svega nekoliko soba pravi su odmak od užurbane vibre grada, koje u središtu imaju dvorište, često s bazenom ili biljkama, a sve ukrašeno u savršenom marokanskom stilu. Izuzetak nije ni riad Le Rihani koji gostima nudi 4 sobe i 4 apartmana.  Mi smo imali tri kreveta, dva bračna i jedan za malu. Hvala ti živote, imat ću krevet samo za sebe, bila je moja prva misao kad sam vidjela sobu. Aha. Svi smo spavali u istom, to je valjda jasno.

Odmah po dolasku, donose nam čaj od mente i kolače. Te ću okuse pamtiti još dugo, kao i riječi našeg domaćina nakon što smo htjeli platiti tu uslugu. „Ovo je dobrodošlica. Po tome se razlikujemo od hotela. U riadu ste NAŠI gosti. Na jednoj osobnijoj razini“. I stvarno je tako. Ovdje smo se osjećali kao doma. Samo što je ljepše :D.

Riad vodi belgijanka, Cecile, koja se sa suprugom jednostavno preselila u Maroko. Sada ne može zamisliti da živi negdje drugdje. Zašto i bi? Stvorila si je divan obiteljski posao na koji je izrazito ponosna. Danas u njezinom riadu odsjedaju putnici iz cijeloga svijeta, a ovdje im se nudi baš sve. Divan smještaj – svaka je soba uređena potpuno drugačije. Ukusna hrana. Hammam tretmani. Usluga organizacije izleta i transfera do aerodroma. Sve.

Doručak. Oh, doručak. Mogli smo birati na kojoj lokaciji želimo jesti. Iako je dio oko bazena izrazito šarmantan, biramo krov. Jedemo najfinije marmelade, peciva, sočno voće, uz nezaobilazni prirodni sok od naranče, kavu za njega, čaj za mene i sretni smo. Pogled nas vodi preko marokanskih krovova, sve do najvažnije džamije Koutoubie. Vidimo snježni Atlas u daljini.

Ovdje smo proslavili i osmu godišnjicu braka. Uz večeru – tradicionalni tajine, jedan od najfinijih koji smo probali. Nazdravili smo za još koje desetljeće na putu. Bračnom, prijateljskom i onom koji traži pečat u najdražoj knjižici.

Dvije noći i dva dana. Projurilo je u trenu. Nakon Le Rihanija odsjeli smo u još šest riada. Lara je rekla, “želim živjeti u onom prvom”. Najljepši je. A znaš djecu. Ona su uvijek najiskrenija 😉

Mjesto za večeru
U kupaonici, prirodan sapun

Više o ovoj ljepoti, cijenama i svemu što te zanima pogledaj OVDJE

… ili na društvenim mrežama:

FACEBOOK

INSTAGRAM

* bili smo gosti Riada Le Rihani, ali ga preporučujemo od sveg srca. Za fer cijenu, u Marakešu možeš uživati na jednom posebnom mjestu <3

 

One Reply to “Riad Le Rihani – savršena oaza mira u kaosu Marakeša”

  1. […] Riad Le Rihani – savršena oaza mira u kaosu Marakeša […]

Leave a Reply