L`Atelier des Lumieres – kada hodate kroz umjetnost

Ako ste ikada zamišljali kako bi bilo zaroniti u umjetnost, uvući se u svaku poru slikarskog platna, osjetiti komadićak genijalnosti slikara koji potezima kista stvara nenormalnu ljepotu, L`Atelier des Lumieres, iliti Studio svjetla u Parizu mogao bi vam pružiti iskustvo najbliže tome. Ovdje se hoda kroz umjetnost.

Nedavni posjet Parizu nije mogao proći bez da smo zastali u 11. arondismanu, pred nekadašnjom topionicom u Rue Saint – Maur. U prošlosti vrlo živo mjesto,  nakon godina i godina propadanja pretvoreno je u još jednu atrakciju koja privlači brojne posjetitelje žedne umjetnosti. Atelier des Lumieres je dom multimedijalnih izložbi koje će vas raspametiti, od kojih se koža ježi. Otvoren je 2018. godine izložbom posvećenom Klimtu, stopila se publika i s djelima Vincenta Van Gogha, a danas su na repertoaru dva potpuna genijalca. Dali i Gaudi.

Ne znam kojim riječima uopće opisati osjećaj koji vas obuzme kada se nađete u prostoru sa zidovima visokim deset metara, uz 140 projektora, na površini od 3300 četvornih metara, a sve do zadnjeg komadića ispunjeno bojama. I to ne bilo kakvim – bojama iza kojih stoje Salvador Dali i Antoni Gaudi. Dvije potpuno drugačije priče. Da sasvim različita pristupa. Dva fantastična doživljaja.

Ono što cijeloj priči daje posebnu dimenziju svakako je glazba. Približila je glazba još malo Gaudijev i Dalijev svemir čiji smo dio bili punih sat vremena.

U izložbi će uživati i djeca. Dok roditelji hipnotizirano gledaju slike koje se izmjenjuju, plešu… djeca će loviti boje po podovima, zidovima, zraku.

Ovo je definitivno bio jedan od highlighta naših pariških dana. Jer, koliko je lijepo okružiti se umjetnošću. I nakratko zaboraviti na sve. Nakratko biti umjetnost. 

Više informacija o izložbama koje se ovdje odvijaju potražite na službenim stranicama L`ATELIER DES LUMIERES. Tu možete kupiti i ulaznice – za odrasle 16 e, za djecu i mlade od 5 do 25 godina, 11 e. Trenutno je za ulazak potrebna Covid potvrda.

Preporuka je ulaznice kupiti online, no ako se nađete u situaciji da su rasprodane, probajte svejedno otići i kupiti na ulazu.

Ovo je jedino što smo posjetili, a da nam nije bilo uključeno u PARIS PASS.

Što smo uspjele obići u dva i pol dana: PARIZ

Foto: L`Atelier des Lumieres, Kruzovi

 

Leave a Reply