Kako doći do Strasbourga i umrijeti od sreće?

Strasbourg. Zovu ga glavnim gradom Božića. Bez obzira na to u koje ga godišnje doba posjetili, istog vam trena postane potpuno jasno zašto. Toliko je lijep da mu lampice valjda stoje bolje nego drugima. Vidi se to i u kasno ljeto dok lampicama nema ni traga.

S druge strane, ovdje se nalaze sjedišta važnih europskih institucija poput Europskog parlamenta, Vijeća Europe i Suda za ljudska prava. Dio grada nazvan Grand Ille u potpunosti je pod zaštitom UNESCO-a. Ovdje ćete se zaljubiti u kvart poznat kao Petite France – Mala Francuska koja, zanimljivo, više podsjeća na Njemačku, baš kao i cijeli grad. Ali u Francuskoj ste. Upravo u Strasbourgu je napisana Marseljeza.  No, zbog blizine granice s Njemačkom, ovaj je grad izvukao ponajbolje od dva svijeta. Tijekom povijesti osvajale su ga obje strane, a danas ponosno stoji kao simbol Europe i europskog jedinstva. Ili barem onoga što bi Europa trebala biti.  

Kako do Strasbourga?

Kada vam je polazišna točka Zagreb, direktne linije nema. Ali postoji opcija koja će vas relativno bezbolno pa čak i jeftino, prebaciti u Strasbourg.

Kao najpristupačniji način izdvaja se izravan let iz Zagreba za Karlsruhe. Omogućio nam ga je RyanAir i uz malo planiranja karte možete kupiti za zaista male novce. Karlsruhe je od cilja udaljen oko 40 minuta do sat vremena vožnje, a kako ćete do njega ovisi o vašim željama. Možete birati između vlakova, autobusa ili rentanog automobila. 

Možete tražiti i letove za Frankfurt. Od tamo do Strasbourga treba oko dva i pol sata vožnje.

 

Stigli ste! I što sada?

Sada uživate. Smjestite se negdje u blizini starog dijela grada tako da vam najljepši dijelovi budu dostupni na noge i obiđete sve! Mi smo odsjeli u Ibis Strasbourg Centre Historique.

Petite France, već spomenuta Mala Francuska je najslađi dio grada. Jedan od onih od kojih se oči ne odvajaju. Baš svaka kuća, svaka ulica, svaki mostić, svaki restoran, trg i svako sve izgleda kao da je ispalo s razglednice. Možda vam se čini kao da pretjerujem, ali to je zaista dojam koji sam imala. Tome su sigurno doprinijela izrazito mala očekivanja jer mi se Strasbourg baš nikada nije nalazio na listi prioriteta i putničkih želja. Oduševljenje je samim time odmah veće

Ovdje se nalazi i Noel de Alsace – poznata trgovina specijalizirana za božićne ukrase koja radi tijekom cijele godine. Lako vas uvuče u blagdansko raspoloženje bez obzira na kratke rukave i bose noge.

Ako vas privlače ovakve stvari, preporučila bih vam i posjet trgovini La Magic de Noel – kao i ova prva donosi Božić u svako doba godine, a osobno mi se više svidjela.

Grand Ille – Veliki otok je upravo ono područje koje se nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Ovdje se smjestila Notre Damme Strasbourga, katedrala koja neodoljivo podsjeća na slavnu parišku kolegicu, no ovoj nedostaje jedan toranj. Navodno nije bilo novaca za drugi pa su je ostavili ovako. I ne smeta. Sličan primjer imali smo priliku vidjeti u Malagi na našem andaluzijskom road tripu

Na istom trgu kao i katedrala nalazi se poznata kuća – Maison Kammerzell, prepoznatljiva po zanimljivoj drvenoj fasadi, a u blizini je i barokna palača Rohan. 

Trgovi Guteenberg i Kleber također su udaljeni nekoliko minuta od katedrale, a na ovom prvom nemojte propustiti vožnju na vrtuljku. Bez obzira na to koliko godina imate. 

Grad možete obići i vlakićem ili brodom. Vlakić će vas koštati 8€ za odraslu osobu, 6€ za djecu. Ako ste više tip od brodova, turu od sat i 15 minuta platit ćete 15€. Provest će vas skroz do dijela s EU parlamentom, a doživjet ćete i dizanje broda “liftom” kako bi se preselili iz gornjeg u donji tok rijeke i obrnuto. Turu rezervirajte na stranici BATORAME ili na karte kupite na licu mjesta. Stajalište se nalazi u blizini katedrale. 

Halo Europa!

Sve do sada nabrojano nalazi se u neposrednoj blizini jedno drugome, a od Male Francuske do Europskog parlamenta treba nešto više koraka (oko sat vremena hoda). Možete se provozati busom (oko 25 min) ili zgrabiti Uber (16 min). Kako smo imali malo vremena na raspolaganju, koristili smo Uber koji funkcionira odlično. 

Europski parlament je zanimljiv za posjetiti, možete to učiniti besplatno, a na ovom LINKU možete vidjeti više informacija. 

Od Strasbura do Colmara

Kada ste već u Strasbourgu, ne možete ne posjetiti Colmar. Ovdje je sve kao i tamo, samo još naglašenije. Kao Starsbourg na steroidima. Ovdje nemate Malu Francusku, ali imate Malu Veneciju. A ako bih morala upotrijebiti jednu riječ za opisati grad, to bila: ljubavan. Grad je ljubavan. 

U Colmaru obiđite:

La Petite Venise – dočekat će vas mostovi, rijeka, cvijeće… savršeno nešto. A ako imate vremena, ne bi bilo loše ni zaploviti. 

Dok Strasbourg ima svoj Maison Kammerzell, u Colmaru se šepuri Maison Pfister. Kuća je to koju ne možete ne primijetiti. Drvena je. Drugačija. Iako baca na srednjovjekovnu arhitekturu, pravi je primjer renesansnog razdoblja. Ovo uopće nisam pročitala na internetima. 

Ima Colmar i svoju zatvorenu tržnicu, privlačnu izvana, ukusnu iznutra. Ako volite tržnice, voljet ćete i ovu. 

Ne zaboravite obići ni Crkvu Sv. Martina jer je lijepa, a posebnu pažnju ukrast će vam krov. 

I hodajte, hodajte, hodajte… Ima tu toliko uličica i muzeja i arhitekture i vina i kolača i fine hrane. A kada smo već kod hrane, u ovom se kraju jede Tarte Flambee ili po njemački, Flammkuchen. Izgledom nešto poput pizze, samo s puno tanjim tijestom. Preukusno je. Cijena se kreće od 9 do 13€.

Kako doći od Strasbourga do Colmara? Ako niste s autom, najbolja opcija je vlak. Vozi svega tridesetak minuta, a polazi s glavne stanice – Gare de Strasbourg. Karte možete kupiti unaprijed, online, ili poput nas na automatima na stanici prije samog polaska. Cijena je oko 30€ za povratnu kartu. 

Iz Colmara se odlazi teška srca. Jer je ljubavan. 

 

Po vino u Eguisheim

Kao da oči nisu pretrpile dovoljno ljepote, iz Colmara smo odlučili skočiti do obližnjeg sela. U Eguisheimu živi oko 1500 stanovnika, a ima 33 vinarije. Dovoljan je to bio razlog da se odlučimo Uberom na ovu kratku vožnju. Petnaestak minuta kasnije i evo nas kod Ivice i Marice. 

Kućice u boji. Uske ulice. Nestvaran trg. Tarte Flambee. I vino. 

Znate ono kad ne znate gdje bi prije gledali i kad fotografija ne može prenijeti ljepotu. Em to vam je Eguisheim. Malo selo u kojem su kuće od čokolade. 

.

Iće, piće i ostala veselja?

Kako sam na ovo putovanje išla poslovno i bez Vedrana, nemam točan trošak niti previše saznanja o cijenama. Lucky bastard. Ali mogu vam reći da ovdje porcije nisu francuski otmjene nego njemački velike tako da vrlo često slobodno možete naručiti jednu porciju za dvoje. Osim kada je Tarte Flambee u pitanju – to je lagano i trebat će vam cijeli ako ste gladni. 

Što se cijena tiče, magneti koštaju 3-4€, piva je od 3.50€, Cola&Co 3-3.50€, kavu ne pijem, ali koliko se sjećam, plaćalo se oko 2-3€… ali kažem, ovaj put sam uglavnom bila lišena plaćanja hrane pa zaista nemam puno informacija. 

Koliko dana traži ovakav izlet?

Mi smo na raspolaganju imali 4 dana i to je bilo sasvim ok. Naravno, snašli bi se i s više! Posjetili bi onda još neka obližnja mjesta poput Riquewihira. Kažu da je to pak najljepše. Ne znam. Ne mogu ni zamisliti. Kao što ne mogu zamisliti ni Colmar i Strasbourg u prosincu. Mora da je prava bajka. No, zli vuk bi mogla biti gužva. Ako vam je to deal breaker, birajte neko drugo vrijeme. Kad kod dođete bit će lijepo. Nije Le Corbusier uzalud rekao “In Strasbourg your eyes will never be bored”. 

Bonus tip: Uber smo plaćali Revolutom (općenito, Revolut nam je super na putovanjima), smještaj obavezno osim na Bookingu provjerite i na LockTripu. Ako trebate pomoć oko potrage za kartama, pišite nam na putoplaner@gmail.com, a ako smo vam pomogli, uštedjeli koji euro ili vas inspirirali, feel free to buy us a coffe!

 

 

 

 

One Reply to “Kako doći do Strasbourga i umrijeti od sreće?”

  1. predivno! a kako tek mora izgledati u prosincu…

Leave a Reply