Kako otići na Island i ne bankrotirati?

Hladan i skup. Tako sam si nekako uvijek zamišljala Island. Bez obzira na sve, godinama nam je bio želja, a kad nešto želiš dovoljno jako, nađeš načina. Donosim vam zato iz prve ruke nekoliko savjeta kako otići na Island i ne bankrotirati.

U prvom redu, ono što je nama troškove skoro pa prepolovilo je činjenica da smo putovali s još jednim parom. Djecu smo ostavili doma jer bi nam bilo preskupo s njima. Znam, roditelji godine. I još nešto – nemojte misliti da morate ići na 7 ili 10 dana. Kada vam kažu da su četiri dana za Island premalo i da se ne isplati otići na tako kratko, ne vjerujte im. Čudo toga možete vidjeti i doživjeti u ovom paralelnom svemiru i u malo vremena. I slapovi i plaže i geotermalni bazeni i travnate kućice i ledenjaci i ledene spilje… sve u 4 dana. Je li malo? Naravno da je. Uvijek je malo. Je li svejedno najbolje? Naravno da je.

Znači – manje dana, u društvu i već je konačna cifra značajno podnošljivija.

KADA IĆI?

Glavna sezona na Islandu su ljetni mjeseci. Tada su dani dugi, imate ponoćno sunce, puno je veća vjerojatnost da ćete imati lijepo vrijeme, ali ljeto znači i više cijene i veće gužve na svim lokacijama. Mi smo se zato odlučili za listopad, a budući da sam štreberski pratila sve vezano za Island, rekla bih da su rujan i listopad odličan tajming. Još uvijek nije prehladno, dani nisu prekratki, manje je turista, cijene smještaja i rent a cara lagano padaju, a ovo je ujedno vrijeme kada počinje sezona ledenih spilja (od listopada) i što je najvažnije – već od rujna vidljiva je Aurora Borealis.

Što se vremena tiče, može vas u svako doba godine pogoditi svašta. Tu nema garancije. Nas je pogodilo bez kiše i vjetra, temperature oko 6 do 8 stupnjeva po danu. Ne može bolje.

LET

WizzAir ima dosta dobre ponude za Island. Mi smo letjeli iz Venecije, a karte su nas s dodanom kabinskom prtljagom (Wizz priority) došle 100 eura po osobi. Imali smo pravo na ruksak i kabinski kofer, a sjedala nismo doplatili. U oba smjera smo bili razdvojeni, ali avion nije bio pun tako da smo mogli sjesti zajedno bez doplate.

KAKO PO ISLANDU?

Najbolja opcija je rentati auto. To ne znači i da je najjeftinija, ali po ovom pitanju nismo bili za kompromisna rješenja. Na raspolaganju smo imali samo četiri dana i auto je bio pod obavezno.

Ovo nam je bila najskuplja stavka i tu je puno značilo podijeliti trošak s putnim prijateljima. Rentali smo preko BLUE CARA. Odlična komunikacija, sve je proteklo glatko, prezadovoljni smo bili.

Jedno vrijeme smo razmišljali i o kamperu, ali nam se to činilo više kao ljetna varijanta. Pogledajte malo, to bi mogla biti najjeftinija opcija ako želite sami obilaziti okolo.

Cijena za 4 dana s punim osiguranjem koje uključuje i SAAP (sand and ash protection) bila je 2480 kn. Uzeli smo Daciu Duster, 4×4, used model (taj je bio jeftiniji od ostalih :D).

Cijena benzina je trenutno oko 15kn/l. Prešli smo sveukupno 1170km i potrošili oko 1600 kn na benzin. Dacia guta.

Na pumpi – sve se plaća karticama, self service su uglavnom. Nemojte se šokirati ako vam uzme duplo veću svotu novaca, vratit će vam na račun. To se događa kada stavite da napuni do vrha. Ako utipkate koliko želite staviti skinut će vam s kartice točan iznos.

I još nešto – kada se maknete iz Rejkjavika, pumpe više nisu svako malo dostupne, vodite računa o tome koliko vas vožnje čeka i tankajte na vrijeme.

Vožnja Islandom je vanserijska, ova je zemlja stvorena za road trip.

NOVAC

Ne treba vam. 😀 Bar ne u papirnatom obliku. Sve smo plaćali karticom osim ulaznice za geotermalni bazenčić koji nas je došao 10 e po osobi. To smo platili u eurima. Generalno, sve možete s karticom.

SMJEŠTAJ

Spavali smo u tri hotela i jednoj kućici. Cijene su od 600-1200kn za noć za dvije osobe.

Ovo su naši hoteli, svi su ok:

Hotek Tjarna, Keflavik (blizu aerodroma, odlična pozicija ako dolazite navečer i ujutro krećete dalje): 730kn noćenje s doručkom

Mossas cottages (kućica s vanjskim jacuzzijem i dvije sobe, kuhinjom, dnevnim…): 1400kn za četvero.

Hotel Skaftafell: 1200kn noćenje s doručkom. Ovaj je bio najbolji, ali i najskuplji. Očito. 😀

Guesthouse Pavi, Reykjavik (hostel, dobra pozicija, uzeli smo sobe s privatnom kupaonicom): 620kn noćenje.

KORISNE STRANICE I APLIKACIJE

Vrijeme na Islandu nije šala. To što se nama potrefilo ovako kako je, zaista je sreća. Samo tjedan dana ranije ceste su bile zatvarane zbog vjetra uraganske snage. Obavezno pratite ove stranice i skinite njihove aplikacije. Uvijek pratite stanje na cestama i vremensku prognozu. I ako vrijeme sada izgleda divno, a postoje upozorenja za sutra, slušajte lokalce i ne pravite se pametni.

Za vrijeme i auroru: www.vedur.is

Za stanje na cestama: www.road.is, www.safetravel.is

Za Auroru: Hello Aurora, (to je aplikacija koja vam javlja sve, a pratite prognozu za Auroru i na Vedur.is)

AURORA BOREALIS

Za ovo postoje ture, ali ako pratite aplikacije i prognoze, zaista nema potrebe trošiti novac jer možete vidjeti i sami. Ako je na nebu, na nebu je. Odmaknite se od svjetlosnog zagađenja, a to na Islandu zaista nije teško i ako je aktivna, vidjet ćete je. Naravno, pod uvjetom da imate čisto nebo bez oblaka.

U Reykjaviku je dobra opcija promatrati s mjesta koje se zove Grotta lighthouse. Ovo su fotografije od tamo, 15 minuta od centra:

Ono što vam mnogi neće reći – kada je KP index 2-3, što je jako često na Islandu, ona golim okom ne izgleda kao na fotografijama. Leća kamere vidi jasnije i bolje. Primjerice, prvu večer nismo bili sigurni je li na nebu Aurora ili oblaci. Očito je bilo da se nešto događa na nebu, kao, baca na zelenkasto, ali nismo bili sigurni, nebo nije bilo potpuno vedro. Ne moram ni reći koliko smo vrištali kada je Vedran opalio fotku, a na ekranu ovo:

Drugu večer je nebo bilo potpuno bez oblaka i golim okom je bilo jasno da gledamo nešto predivno. Bila je zelena, mijenjala se iz minute u minutu, ali i dalje ne ovako jako zelena kao na fotografiji. Da znate, da se ne razočarate… Meni suze od sreće i dalje idu na oči kad se sjetim da sam ovo vidjela u živo.

HRANA

Bila sam sigurna da idem malo smršaviti na Island. Nije se dogodilo. 😀 Da se ne lažemo skupo je, ali ni približno onoliko koliko smo mislili, a i tu postoje načini za uštedu.

 • Za prvi dan smo imali od doma pohano meso. U dućanu tamo smo kupili kruh – 35kn pola kile.
 • U kućici smo navečer napravili juhu iz vrećice i gotovu paštu s gljivama – i jedno i drugo smo uzeli od doma
 • Svako jutro bi napravili čaj i u termosici imali topli napitak cijeli dan. Ovo možete napraviti i s kavom jer je kava koštala oko 35-40 kn svugdje gdje smo pili
 • Voda je pitka, ne kupujte
 • Jedite hot dog, ima ih na svakoj pumpi i po gradovima. Jako su ukusni, a cijena je 25 do 30 kn, ovisi gdje kupujete.
 • Ako želite piti alkohol, kupite odmah na aerodromu
 • Jumbo pizza za četvero je uvijek dobra opcija. Cijena je 150kn

 • Što se dućana tiče, birajte Bonus, prepoznat ćete ga po svinjici na logu

Jeli smo i u restoranima jer smo i mi svinjice i volimo jesti. Ogromna preporuka ide za Soup Company u Viku, tamo smo probali Lava juhu u kruhu, juhu od janjetine i s brokulom i cheddarom. Cijena juha je 150kn, a pozitivno je to što što su ovo guste mesne juhe i imate pravo na jedan refil. Ako npr. uzmete ovu Lavu koja je poslužena u kruhu, od dvije takve ste zaista siti. Ja osobno nisam uspjela pojesti dvije.

Preporuka i za Skool Beans Cafe– šarmantni žuti školski autobus pretvoren u kafić. Ovdje sam popila savršenu bijelu čokoladu sa šlagom, čokoladnim mrvicama i marshmallowsima. Cijena je 40kn, tako nekako košta i kava. Ali ovo je sve skupa baš dobro iskustvo. Otvoreno je do 17 sati, ako želite sjesti unutra morate doći do 16.30.

U Reykjaviku smo jeli u Lebowski baru. Hamburger, krumpirići i kola dođu oko 120kn. Pohani štapići piletine ili pohana krilca s umakom su oko 90 kn.

INTERNET

Iako nije u EU, Island možete posjetiti s osobnom iskaznicom, a roaming se ne naplaćuje posebno, već kao da ste u bilo kojoj državi članici EU.

ULAZNICE

Super stvar s Islandom je što se sve te prirodne ljepote uglavnom ne naplaćuju. Bili smo na nekoliko vodopada, u nacionalnom parku, hodali po krateru, vidjeli ledenjake… plaćali smo uglavnom samo parking, oko 20kn, i to ne na svakom mjestu.

Hrunalaug hot spring: 75kn po osobi

Geotermalni bazeni ilitiga hot springsa je stvarno puno. Posjetili smo popularnu Plavu lagunu, nešto potpuno drugačije i po meni, vrijedno doživjeti. Ovdje smo ostali oko dva i pol sata i bilo je odlično. Postoje tri različita paketa, najjeftiniji je 80e i uključuje jednu masku za lice i jedno piće. Mi smo imali premium paket s tri maske za lice. Prije ulaska se tuširate goli, a donja dobna granica za ovu lagunu je 2 godine.

Hrunalaug je pak za razliku od Plave lagune prirodan bazenčić. Na Islandu ih je puno i stvarno bi bio grijeh ne posjetiti barem jedan. Odabrali smo ovaj jer nam je bio blizu smještaja i na ruti. Nešto najljepše… voda je oko 38 stupnjeva, a ulaz smo platili 10e. Imate ih puno i besplatnih.

Od posebnih doživljaja koji se plaćaju moram izdvojiti i Crystal ice cave. Listopad je vrijeme kada su opet dostupne ledene spilje i ovo je nešto što smo morali vidjeti. Jest, skup je to sport, ali je riječ o zaista posebnom iskustvu o kojem možete pročitati OVDJE. Cijena ture koja traje 2-3 sata je oko 150e. Mi smo išli s Arctic Adventures jer ove spilje ne možete posjetiti sami.

KAKO SE OBUĆI?

Ovo mi je, kao osobi koja uglavnom ljetuje u svako doba godine, bio najveći problem. Morala sam nabaviti sve. Kažu da na Islandu ne postoji loše vrijeme, samo loša odjeća i obuća i vjerujem da je tako. Ključ je u slojevitosti – prvi sloj, onaj uz kožu neka bude sloj koji dobro provodi znoj, idealno je nešto od merino vune. Za drugi sloj je dobar flis, da drži toplinu. Treći sloj je tu da vas čuva od vremena i prirode – drugim riječima, vodo i vjetronepropusno. Plus dobre vodonepropusne planinarske gojzerice.

Nešto sam dobila, nešto kupila – poharali smo Decathlon, tamo možete za ok novce kupiti sasvim zadovoljavajuću opremu poput vodonepropusnih hlača, jakni i tajica od merino vune… I ne zaboravite na žutu kabanicu. 😀

Čak i ako vas potrefe dani bez kiše, kao nas, u blizini slapova je izrazito poželjno biti vodonepropusan. 😀

ŠTO SMO SVE VIDJELI U 4 DANA?

Opet ponavljam – i u malo vremena stigne se vidjeti puno. Prošli smo Golden circle i južnu obalu. Prezadovoljni.

0. dan

 • Dolazak oko 21 sat, smještaj blizu aerodrom au Keflaviku
 1. dan
 • Blue lagoon, Golden circle (Kerid crater, Thingvellir nacionalni park, vodopad Gulfoss i Geysir), noćenje u Fludiru u Mossas cottages

2. dan

 • Turf houses, vodopadi Seljandsfoss i Gljufrabui, Selfoss, Vik, plaža Rejnisfjara, noćenje u Skaftafellu

3. dan

 • Jokulsarlon laguna glečera, Dijamantna plaža, Crystal ice cave i na povratku prema Reykjaviku smo stali kod Yoda cave

4. dan

 • Reykjavik, free walking tura, let navečer.

A na letu, kroz prozor nam je plesala dama u zelenom…

Kada se sve zbroji i oduzme, tu smo predstavu platili oko 8000 kn za dvoje, s letovima, hotelima, autom, benzinom, hranom, suvenirima (kupili termosicu, magnet, čokolade, sol, čarape, naušnice, dimljenog lososa, malog elfa vikinga… Sve prijeko potrebno 😅). I jako smo zadovoljni s time.

Ništa nam nije falilo, priuštili smo si što smo htjeli, a vidjeli smo sve. Bila su to četiri najbolja putnička dana ikad. 💚

 

Ako smo vas nekad inspirirali, potaknuli na putovanje, pomogli oko organizacije, platite čašicu da nazdravimo! 😀  To možete učiniti malom donacijom OVDJE

 

*Ulaznice za Plavu lagunu i Ice cave turu su nam omogućili Blue Lagon i Arctic Adventures. Doživljaji su u svakom slučaju bili savršeni i vrijede svake lipe.

3 Replies to “Kako otići na Island i ne bankrotirati?”

 1. Dragi Kruzovi: Island vam je pun pogodak! Uzivala Sam u tekstu I fotkama. I u vasem uzivanju! Bravo za sve I veselim se novim putovanjima s Vama!

  1. Hvala ❤️ Da, Island nas je baš izuo iz cipela… Divno nešto…

 2. […] organizaciji, troškovima, itineraru i kako otići na Island i ne bankrotirati, možete pročitati OVDJE.  Od Plave lagune do privatnog jacuzzija Kada vam dan započne posjetom Plavoj laguni, znate da […]

Leave a Reply