Lokvarsko jezero isušeno nakon 22 godine. Evo kako izgleda!

Apokalipsa. To je prva riječ koja nam je pala na pamet kada smo stigli u Lokve i pogledali Lokvarsko jezero. Prvi put nakon 22 godine, velika vodena površina pretvorena je u pustoš kojom možete prošetati, a koliko čujemo, u planu je da se ovdje održe i neki koncerti. Na dnu jezera.

Iako je Lokvarsko jezero savršeno uklopljeno u krajolik, ovdje je riječ o umjetnom jezeru, a bez vode je moralo ostati zbog remonta i održavanja hidroenergetskog sustava Vinodol.

Isušivanje je trajalo mjesecima, prije nekoliko dana ribe su “preseljene” u privremeni vodeni dom – jezero Mrzla vodica, a očekuje se da će ovakvo stanje potrajati do kraja ljeta.

Ovo je zaista prizor koji vrijedi vidjeti. Na dnu jezera, inače dubokog 60 metara, naići ćete skoreno tlo, ali trenutno i dijelove sa živim blatom pa budite oprezni. Vidjet ćete ovdje ostatke barki i naselja Srednji Jarak u kojem je nekada živjelo oko 400 stanovnika.

Lokvarsko jezero je i inače mamac za turiste i izletnike, a sada se pruža prilika vidjeti ga u nesvakidašnjem izdanju. Odlična ideja za mini izlet!

Leave a Reply