Po Visu… pomalo

Jednom su Kruzu rekli – ti si u ovaj brak donio kuću na Visu. A što je ona donijela? Rekao je – osmijeh. To dok je još bio romantičan – danas bi rekao – kaos i ludilo…opet dobro, jelda? 😀

Sjećam se kad me prvi puta odveo na Vis i to ne samo zato jer smo išli s njegovim roditeljima. Bio je svibanj. Onaj topli, pravo proljetni. Sjećam se prvog uplovljavanja golemog trajekta u malu višku luku. To da je trajekt golem, a luka mala je moj subjektivan doživljaj, razumjet ću ako imamo različito viđenje veličine. Bilo da sam na trajektu, ili gledam dolazak s viške rive, taj me prizor i osam godina kasnije, uvijek iznova oduševljava.

Prema Visu je jednostavno teško ostati ravnodušan. Jedan je to od otoka koji zbog vojne povijesti i dugogodišnje izoliranosti još uvijek nije pretvoren u betonsko carstvo. Tamo i u srcu sezone uvijek imaš metaripo mjesta oko svog ručnika na plaži – sa svih strana. In your face, ti neki drugi hrvatski otoče. Duge ugodne šetnje, ukusna hrana, divno more, uske uličice, kamene kuće, divlja priroda i onaj “vrijeme je stalo” štih. Masovni turizam ovdje je i dalje nepoznanica – nadam se da će tako i ostati. Iako… bojim se da će snimanje Mamma Mie ostaviti svoj trag u vidu gužvovitosti.
 
Ako si smješten baš u Visu, onda ćemo se vjerujem sresti. Volim Vis. Ljepši mi je od Komiže. Eto, rekla sam javno. I znam da se većina neće složiti, ali eto. Ljepši mi je.  I ima bolje kino na otvorenom.
Viške plaže
Kratki vodič po otoku, u slučaju da baš tamo namjeravaš ovo ljeto, baziram na omiljenim nam plažama. Ove su one baš poznate i dobre su za klince.
1. Hotelsko-gradska
Ako si smješten u Visu i imaš djecu, uživat ćeš na hotelskoj plaži. Ili je to službena gradska?!? U svakom slučaju, desno od hotela… lijepa, dugačka, kamenčići, čisto more, dječica, luftići, veselje… Isto vrijedi i za Komižu. Hotelska je super kad si s djecom.
2. Grandovac – plaža kod Češke vile
Ova mi je stvarno draga. Pogotovo ako do nje dođemo biciklama. Možeš iznajmiti i one s prikolicama za djecu. Uživancija za cijelu obitelj. A Češka vila je kompleks o kojem bi se dalo nadugo i naširoko. Nekada je pripadala vojsci JNA, a danas je ogroman turistički potencijal koji neiskorišteno stoji i čeka bolje dane.
3. Srebrna
Za dolazak do Srebrne, trebat će ti auto. Ako nisi došao svojim, možeš iznajmiti skuter ili šarenu bubu :). I nećeš požaliti. More je posebno čisto, a ime je dobila po srebrnom odsjaju neobično velikih oblutaka za vrijeme mjesečine. Romantika. Ovdje možeš provesti cijeli dan i ako si s malom djecom, a sve zahvaljujući gustoj borovoj šumi koja ju okružuje. Definitivno favorit.
4. Zaglav
Da bi došao do ovog pješčanog raja, moraš ostaviti auto u Milni. Onda imaš dvije opcije – ili iznajmiti brodić koji će te dovesti do Zaglava ili hodati nekih 15 minuta. U znoju. Ali isplati se. Kažu da je ovo jedna od najljepših pješčanih plaža u Hrvatskoj. S Larom smo otišli prvi puta tek pretprošle godine,  kada je imala četiri. Mogli smo i prije, ali htjeli smo biti sigurni da ju nećemo morati nositi do tamo.  Odnosno, da ju Kruz neće morati nositi. Ja bih izdahnula na pola puta. Bi i on, al ne želimo kvariti sliku alfa mužjaka ;).
5. Stiniva
Bili smo tamo jednom prije. Došli smo brodićem. Bila mi je lijepa. Drugačija. Ali nikakav spetakl. Lani me natjerao da ju vidim s kopna. Da ju poslikamo. ‪Budale. U 14.30. Sunce przi. Uski putić nije stvoren za japanke. Kupam se u znoju. I nadam se da se necu poskliznuti. Dolazimo na pola puta. Tek tada ju vidimo. I stvarno je predivna. Lani mi je bila spektaklSamo sam htjela prijeći i ostalu polovicu i baciti se u more. Ali ne. Natjerao me da se vratimo natrag. ‪Pakao‬ Ako si u formi, priušti si taj put. U oba smjera. Možda nećeš umrijeti. Ako nisi, plati 100kn i neka te barkom odvedu. Pa plivaj. Ako si na Visu, okupaj se na Stinivi. PlivajNemoj se kao ja kupati u znoju. S pogledom na Stinivu. Više sreće drugi put‬.

 

Ima po otoku puno plaža i uvala, no ovih par nam se zavuklo pod kožu. A i kad si na Visu uhvati te fjaka i sav si spor… pa kad nađeš ta neka mjesta koja su ti ok, jednostavno ne stigneš u dva – tri tjedna obići sve ostalo. Majkemi, ne stigneš. To je prokletstvo kad imaš kuću na otoku koji je usporen. Uvijek misliš… ma ići ćemo tamo, ima vremena. Kad smo negdje drugdje, pravo je čudo koliko toga stignemo obići i vidjeti u par dana. Na Visu ne stignemo ništa. Upravo sam shvatila da je grozno imati kuću na Visu 😀 #hrvatsketragedije #ubitćemesvekar
Kad si na Visu:
Posjeti Titovu špilju – nije svjetsko čudo, al nekako si sretan jer si bio u rupi u kojoj je bio i Tito. Odi do Žene Glave (postoji, majkemi) i pojedi nešto fino. Odi na izlet brodicom i obiđi Zelenu špilju i Stinivu. Popni se do Fort Georgea – lijepo su to sve obnovili i uredili. Samo nemoj naručiti limunadu gore jer ćeš ju platiti 30kn.  A to je obična limunada. Vulgaris. Ni suncobranić ti ne stave. Prošetaj po Prirovu i obiđi groblje. Vjeruj mi. Posebno je. Posjeti Komižu (ali u kino idi u Visu). Ne zaboravi na Modru špilju – čarobna je.
Iako na Vis odlazim već devet godina, još uvijek mi nije pokazao sve. Nema veze. Imamo vremena. Samo cijeli život. Opet romantika… ljuta romantika.
 

4 Replies to “Po Visu… pomalo”

  1. Super priča. Lijepo, zabavno, duhovito.

    1. Znaš kako se ono kaže, volim što se volimo 😉 Hvala ti, kad dolazi od pisca tvog kalibra, puno znači 🙂

      1. Čovječe, neprijatno mi je majke mi.

  2. 😀 😀 😀

Leave a Reply

%d bloggers like this: