Poučna staza Leska – za dan u prirodi!

Poštovani posjetitelji. Nalazite se u području velikih zvijeri i postoji mogućnost susreta s medvjedicom i mladuncima. U tom slučaju, ostanite mirni i polako se udaljite.

Srećom, nismo ih sreli, jer da jesmo – mirno i polako sigurno ne bi bila opcija. Vrištali bi dok nas ne pojedu. 😀

Risnjak. Poučna staza Leska. Dva sata hodanja kroz zeleno, mir i tišinu. Zabava za klince u mini adrenalinskom parku. Gulaš od divljači, palačinke i štrudla sa šumskim voćem. Ako mene pitate, ništa više vam ni ne treba za sreću. 🙂

Ako niste vični planinarenju, a sve bi nešto rado proveli dan u prirodi, Risnjak i poučna staza Leska mogli bi biti pravi odabir. Mi smo zaista ekipa diskutabilne kondicije, ali ovo je savladano bez ikakvih problema i napora.

Gdje?

Poučna staza Leska počinje u neposrednoj blizini zgrade Uprave nacionalnog parka. Vozite prema Crnom lugu, skrenete za NP Risnjak, i evo vas. Mjesta za parking ima, ali vikendom ima i ljudi. Odnosno automobila na parkingu i ljudi u restoranu. Na samoj stazi moguće nećete sresti nikoga, tako da – bez brige, ne hoda se u kolonama.

Koliko?

Staza je duga 4,2 km i trebat će vam oko dva sata da je prođete cijelu. Kružna je, jednostavna i dobro obilježena. Nećete se izgubiti.

Zanimljivosti?

U šetnji ćete zastati kod 23 informacijske table. Doznat ćete ponešto o medvjedu, vuku i risu. O pticama koje lete Risnjakom. Naići ćete na ponikvu i čeku, iliti po naški – promatračnicu. Vidjet ćete primjer starinske arhitekture. Košnicu. Mostiće. I – kraljicu šumu. Pustite joj da vas zavede. Dobra je u tome.

Adrenalin?

Nije to neki ludo opasna vrtoglava zabava, ali mini adrenalinski park klincima pruža čisto veselje. Nalazi se odmah na ulazu, nemoguće ga je promašiti. Prilagođen je i manjoj djeci, a na samom početku, svi dobiju kratke upute za šetnju na sajlama. Naša je ekipa uživala punih 45 minuta, teško smo ih odvojili i natjerali na hodanje.

Hrana?

Ovaj dio Risnjaka ima sve. Pa i hranu. Na raspolaganju su vam i meniji u tri slijeda, cijene se uglavnom kreću do 60 do 130 kn, a možete naručiti i zasebna jela. Mi smo smazali meni nazvan Vuk i gulaš od divljači… uz nezaobilazne palačinke i štrudlu. Cijene su normalne, hrana je fina… dobro dođe nakon friške arije.

Cijene?

Ulaznica u NP Risnjak je 45 kn za odrasle i 25 kn za djecu stariju od 7 godina. Najisplativije je uzeti obiteljsku za 100 kn. Ulaznice vrijede dva dana.

Adrenalinski park se plaća posebno – 30 kn po djetetu, za 45 minuta igre.

Više pogledajte na službenoj stranici NP Risnjak. 

I još…

U blizini je i jezerce s gomilom pataka i lijepa livada. Za zavalit se na suncu nakon hrane. Jer smo svinje.

Kad smo već kod životinja, da podsjetim – navodno postoji mogućnost susreta s medvjedicom i mladuncima. U tom slučaju, ostanite mirni i polako se udaljite. Srećom, nismo ih sreli, jer da jesmo – mirno i polako sigurno ne bi bila opcija. Vrištali bi dok nas ne pojedu. 😀

Ako sretnete medvjeda, nikako nemojte trčati, penjati se na drveće i plivati. Zapamtite, medvjed sve to radi puno bolje od vas.

 

One Reply to “Poučna staza Leska – za dan u prirodi!”

Leave a Reply