Što, kako i za koliko – u Meksiku!

Sve što želim je trčati po nekoj plaži u Meksiku, piti margarite i na svako pitanje odgovarati s “no me interesa nada!”. Dugo sam jasno vidjela tu sliku u glavi. I napokon. Trenutak je došao. Je li bilo kako sam se nadala da će biti? Reći ću samo da još uvijek osjećam pijesak pod prstima. Još su boje jarke. Još grije meksičko sunce. To je efekt kakav mjesecima nakon puta na mene imaju najbolje destinacije, a Meksiko jedna upravo takva. Ima more, povijest, arhitekturu, mentalitet, hranu, prirodu. Doslovno stavlja kvačicu na sve što me čini živom, bez obzira što je prva rečenica koju smo od lokalaca čuli bila – ovo je jako korumpirana država. Rekoh, nije nam strano. 

Ako je “no me interesa nada” ono što vam treba za održavanje psihičke ravnoteže, ostanite sa mnom. Donosim u detalje sve što će olakšati organizaciju samostalnog putovanja u Meksiko!

Letovi – od kuda, s kim, koliko…

Najprije treba pronaći karte koje možete platiti. Naš budget je podnosio maksimalno 550€ za ovaj dio, s obzirom da nas je troje i upravo to je cijena koju smo pronašli u vrijeme  školskih praznika u veljači, s tim da smo školi ukrali četiri dana.

Cijene smo pratili dugo, pokazalo se da se najpovoljnije za Meksiko u zadnje vrijeme leti iz Beča. Karte smo kupili preko Air Canade, no najveći dio puta bio je pokriven Austrian Airlinesom.

Parking u Beču: ORANGE parking. 

Ako trebate prijedlog parkirališta u blizini aerodroma za ostale gradove, ove smo mi isprobali. 

Zanimljivost: Za tamo smo imali jedno presjedanje u Montrealu. Za natrag dva – u Torontu i Londonu. Što bi se ono reklo, da si pucaš u koljeno od muke u povratku. Ali pazite sad… Ničim izazvana, desetak dana pred put, provjeravam u aplikaciji je li sve u redu s letovima. Kod povratka, vidim, crveni se. Your departure time has been changed. Za pet minuta. PET. Kada je promjena toliko minimalna ni ne šalju obavijesti mailom, ali uredno nude promjenu leta ukoliko ovaj ne odgovara. Sretnicima koji vide promjenu, jel. Jedna od ponuđenih opcija bila je IZRAVAN let Cancun – Beč. Stišćem usplahireno “select” i šutam se nogom ravno u dupe. Sretno javljam ostatku ekipe, svi mijenjamo i za Beč naposljetku letimo direktno, noćnim letom. To vam se, dragi ljudi, zove – jackpot!

 

Ok, karte su u džepu! Viza hrvatskim državljanima ne treba – no, letimo preko Kanade pa par dana pred put vadimo ETU. Cijena je svega 7 kanadskih dolara, a ako vam zatreba ovo, pripazite samo da kupujete preko službene stranice, a ne preko posrednika koji će vas rado oženiti za višestruko veću cifru.

Kako smo auto uzimali tek drugi dan, od aerodroma do hotela smo išli s Cancun Airport Transportation.  Cijena je bila 48€ za kombi (nas sedmero).

Od hotela do hotela

U Meksiku provodimo jedanaest dana, a selili smo se ravno šest puta. Ako se odlučite posjetiti samo rivijeru Maja pa od tamo ići na izlete, optimalno je stacionirati se u Playi del Carmen, Cancunu ili Tulumu… eventualno kombinirati, no mi smo naše dane raspršili po dvije meksičke savezne države – Quintana Roo i Yucatan zahtijevali su da se selimo češće, vidimo više i trošimo manje. Vremena. Novac je letio.

Ovo su naši hoteli – sve cijene se odnose na trokrevetne sobe. Dijete nam ima 12 godina i u svakom se brojalo kao odrasla osoba.

Cancun: CANCUN PLAZA SEA VIEW

– Stigli smo u Cancun kasno pa smo tu uzeli dva noćenja, da prvi dan provedemo na plaži, da se malo resetiramo i izborimo s jet legom. Ovo nam je bio najskuplji hotel, smješten u Zoni hotelera, na samoj plaži. Kvaliteta nikako nije pratila cijenu, ali taj pogled, skoro pa iz kreveta vrijedio je svega.

– Dva noćenja: 247€

Pogled s balkona

Tulum: LUXURY CONDOS MACANDO TULUM

– Jedan od najboljih smještaja na ovom putovanju. Uzeli smo stan za sedmero, s dvije spavaće sobe, 2 kupaonice, dnevnim boravkom i balkonom s pogledom na bazen, uz besplatan parking.

– Dva noćenja po obitelji: 123€

Valladolid: SUUCILHA

– Simpatičan apartman u Valladolidu, s besplatnim parkingom. Svidjelo nam se.

– Dva noćenja: 105e

Merida: HOTEL REAL TOLEDO BY KAVIA

– Lijepi, pravo meksički hotel. Doručak s jajima na više načina, marmeladom, putrom…

– Dva noćenja s doručkom: 140€

Holbox: CASA BARBARA HOLBOX

– Divno… uz onaj u Tulumu, ovaj smještaj nam se najviše svidio. Pozicija je bila odlična. Nije uz plažu, ali je na pješke od svega.

– Dva noćenja s doručkom: 171€

Cancun: HOTEL AVENIDA CANCUN

– Ovdje smo prespavali noć pred put. Hotel se nalazi baš u gradu Cancunu, nije poput prvog u Zoni hotelera. Nije neka sreća, ali poslužio je.

– Jedno noćenje: 57€

Kada ići? 

Ako želite uživati u savršenoj temperaturi, bez vlage u zraku, a i kiša bi vas trebala zaobići, idealan period za meksičke dane je naša zima. Kod Meksika u obzir treba uzeti i još jedan faktor, a to je morska trava koja vam itekako može pomrsiti planove za uživanje u karipskom tirkizu.

❌ Najgori mjeseci su navodno 4. i 6., ali sve je teže predvidjeti jer je, primjerice, lani, trava preplavila meksičke plaže već početkom veljače.
Ovdje ne pričamo o malo morske trave, doslovno more bude smeđe, a o obali da i ne pričam.
Plaže koje uglavnom u uvijek ostaju čiste su Playa Norte na Isli Mujeres i zapadna obala Cozumela.
Postoje “sargassum monitoring maps” koje vam mogu dati sliku što očekivati i gdje pronaći plaže bez trava.
Ispred boljih hotela čiste travu, ali ovo postaje sve veći problem za Meksiko, Floridu…

U pravilu, more je divno i čisto od studenog do kraja veljače, no zadnjih godina se i to polako mijenja te smeđa trava vrlo neugodnog mirisa dopliva do meksičkog zaljeva i ranije. Mi smo se s njom susreli samo na Holboxu i to u vrlo maloj količini pa nije predstavljala smetnju.

I ljetni mjeseci su ovdje topli, ali tada je kišna sezona. Zaigraju se i uragani pa tko voli…

Autom po Yucatanu?

Da, da i da! I da, postoje autobusi koji će vas prebaciti od točke A do točke B i to će vam sasvim sigurno uštedjeti novaca, ali ta sloboda koju daje auto je nama neusporediva s bilo čim drugim. Napravili smo sve skupa oko 1800 km, suprotno nekim preporukama, vrlo rado smo skretali s puta, a ni autoput koji spaja Cancun i Meridu nije nas baš puno vidio. Kao i uvijek život se živi van autoputa.

Što se rent a car kuće tiče, iskreno da vam kažem, ovo nam je bila najveća pogreška putovanja pa zapravo i ne preporučam Easyway iz nekoliko razloga. Moguće da se nama tako potrefilo i da su zapravo super, ali tu sam da prenesem naše iskustvo koje je, u najmanju ruku bilo – diskutabilno.

Znakovi uz cestu

 

Pokupili smo auto i brzo se vratili u poslovnicu jer sve što može svijetliti – svijetli. Uključujući i lampicu za ulje, gume i motor.
Please, don’t worry, amigo!, kažu… i što ćeš. Kreneš dalje i ne brineš jer, Meksiko! I sve bi to bilo ok da točno dva dana kasnije, nasred autoputa nije grunula guma. I to ne onako malo, da se može sanirati. Guma je jednostavno bila stara ili nešto nije bilo u redu s tlakom te se doslovno rascvala. Morali smo, dakako, kupiti novu. Ode 150€. Gracias. De nada. Amigo.
Kako smo stavili novu gumu, lampica se ugasila. Nisu nam ni zahvalili. Hijos da puta. Tko je gledao sapunice, zna što to znači. 
Drugi problem s kojim smo se susreli bio je vezan uz činjenicu da je auto imao 7 sjedala (nas je, jelte, bilo 7), a registriran je za petero. Pa kad vas zaustavi policija koju prati vrlo korumpirani glas i svrati vam pažnju na to, instinktivno kreneš zbrajati novac, bubrege, djecu i što sve imaš za ponuditi. Srećom, smilovali su nam se i pustili nas… tako da, nisu susreti s policijom tamo uvijek loši.
Na što obratiti pažnju kada vozite?
– U prvom redu, na ležeće policajce. Katastrofa su i zaista trebate paziti.
– Kada vam toče benzin, uvijek provjerite da kreće od nule na ekranu.
Već spomenuta autocesta plaća se oko 12e, na benzin smo u deset dana potrošili sve skupa oko 260€.
Cijena auta (SUV za 7 osoba) za 10 dana bila je 1000€ s punim osiguranjem. Koje ne obuhvaća gume. Manji auti su bili oko 500€, s istim uvjetima.
Cijene mogu biti i značajno niže, no u takvim slučajevima nema mogućnosti za puno osiguranje ili su depoziti ogromni. Iz sadašnje perspektive, uzeli bi upravo takvu neku opciju.
Pogledajte Yes rent a car. Naišla sam na puno dobrih recenzija za ovu ekipu, ali eto… pravili smo se pametni.
Ukoliko zatrebate, Uber funkcionira normalno.
Što se parkinga tiče, plaćali smo samo prilikom posjete nekim većim atrakcijama poput Chichen Itze ili Uxmala, kao i u blizini trajektne luke za Holbox, a vidjeli smo da se i u Tulumu plaća na pojedinim dijelovima. Cijene se kreću oko 5-6€ za dan. 

Sigurnost i novac?

Za Meksiko ćete čuti svašta. No, nama  se pokazalo, kao i inače, da je ponašanje u skladu sa zdravim razumom sasvim dovoljno da se sačuvate od eventualnih neugodnosti. Merida je, možda niste znali, najsigurniji grad u Meksiku i cijeli taj unutrašnji dio Yucatana nam je zaista bio predivan. Ni u jednom trenutku se nismo osjećali nesigurno, možda smo proživjeli nešto stresa kada nas je zaustavila policija, a mi ni ne znajući, u prekršaju, ali i to je završilo bez problema.
Novac smo uglavnom podizali s bankomata preko Revolut kartice koja izravno promijeni valutu. Nekoliko puta smo mijenjali eure u mjenjačnicama i bankama, ali tu smo naišli na neočekivane probleme – ili nisu imali dovoljno novca ili nisu imali pojma što je i gdje je Hrvatska pa sve neke zavrzlame… uglavnom, bankomati i plaćanje karticom su nam se pokazali kao bolja opcija.
Za internet – najbolju pokrivenost ima mreža Telcel, a mi smo se ovaj put odlučili za Airalo eSIM. 
Ono što nam je cijelo putovanje učinilo lakšim svakako je poznavanje osnova španjolskog jezika. Znaju biti dosta loši s engleskim, tako da je svo nasljeđe koje su mi ostavile Marisol i ekipa uz Duolingo usavršavanje, doživjelo svojih pet minuta!
Nemojte me krivo shvatiti, slobodno idite i ako ne znate ni riječi španjolskog. Sporazumjet ćete se već nekako. Uvijek netko negdje priča engleski. 

Ulaznice i ture – jer nešto treba i vidjeti!

Ono što najviše volim kod putovanja je zapravo promatranje života. Šetnja ulicama. Trgovima. No, svaka destinacija ima nešto što je mamac za turiste, nešto što jednostavno treba vidjeti. Na Yucatanu to je u prvom redu Chichen Itza. Jedno od svjetskih čuda novog svijeta koje će vam, baš poput Uxmala, pružiti uvid u život i tajne starih Maja.
CHITCHEN ITZA
– Cijena ulaznica za odrasle je početkom 2024. godine iznosila 33€, dok djeca do 13 godina plaćaju oko 5€.
– Dođite čim ranije ujutro, kraće ćete stajati u redu za ulaznice, a i pogled na glavnu piramidu – El Castillo puno je ljepši s manje ljudi oko nje.
– Ako i dođete kasnije, ne brinite, područje je zaista veliko i uvijek ćete moći uloviti kut za divljenje koji pripada samo vama. Samo prošetajte s druge strane piramide i za sobom sretni ostavite horde turista koji je promatraju s prednje strane.
– Ne možete unijeti dron, a ako želite ući s GoPro aparatom, morat ćete platiti neku sitnu cifru.
– Ulaznica se sastoji od dvije cijene, morat ćete stajati pred dvije blagajne.
– Suveniri su ovdje bili čak jeftiniji nego drugdje.
Bonus savjet: Na putu iz Valladolida za Chichen Itzu nalazi se restoran La Tia de Kaua. Ovdje poslužuju samo jedno jelo – Poc Chuc, majansko jelo od mesa koje se priprema u marinadi od citrusa i peče na roštilju, a rado će vam pokazati i “kuhinju” u kojoj nastaje delicija. Hrana je bila ukusna, a iskustvo odlično. Bili smo tada jedini turisti u restoranu. A znate da se najbolje jede tamo gdje jede lokalna ekipa.
UXMAL

Na sam spomen Chichen Itze, poskočilo bi mi srce. Uxmal mi nije bio ni u peti… ono, možemo ići vidjeti i to, ali i ne moramo. Ispostavilo se da moramo jer Uxmal nije ništa lošiji za vidjeti. Naprotiv.

– Ovdje nije bilo ljudi. Odnosno, bilo ih je minimalno, a samim time ukupni dojam je dosegnuo iz pete do srca! Nekada mi gužve nisu smetale, ma mogu ih probaviti i sada, ali kad lokalitet poput ovoga imaš skoro pa za sebe, pas mater, koliko se sve ljepše doživi…

Chichen Itza i njena glavna piramida El Castillo su veličanstveni. Uxmal i njezina piramida čarobnjaka – Magician su upravo to – čarobni.

– Ima legenda koja kaže da ju je u jednoj noći izgradio patuljasti mađioničar. Zapravo je građena u fazama, ali ako mene pitate, ima tu puno magije. Dotaknula ju je čarolija!

– Cijena ulaznice je 25€.
TULUM RUINS
Još jedna odlična arheološka lokacija koja priča o životu Maja. Možda manje impresivna od Chichen Itze i Uxmala, ali svakako vrijedna posjete, a u prilog joj ide i činjenica da se nalazi na litici, uz more. S najljepšim pogledom.
– Parkirajte prije službenog parkirališta, cijena je nešto jeftinija, a nije daleko.
– Kućica na službenom parkingu na kojoj piše da se tu kupuju ulaznice zapravo nije službeno mjesto prodaje ulaznica. Da, cijena im je i ovdje ista (oko 5€), ali ovdje će vam pokušati prodati sve skupa, s morskom turom koja vas vodi vidjeti kornjače, raže, ali i pruža pogled na ruševine s morske strane.
Kako smo imali u planu ovdje spustiti se do mora i otići na taj izlet, kupili smo odmah (oko 100€ za nas troje, ulaznice i tura), no kasnije je postalo jasno da se ulaznice prodaju na drugom mjestu, a za morsku turu se možete dogovarati i na samoj plaži. Nismo htjeli ni provjeravati po kojoj cijeni. Bolje je ne znati. 😀
Uglavnom, u Meksiko smo otišli dosta nespremni, a kad god odemo tako (rijetko se dogodi, ali se dogodi), baš uvijek platimo danak. Ali ajde, kada podijelimo na nas troje, to je oko 33€ po osobi što na kraju dođe kao sasvim ok cijena za sve doživljeno toga dana.
FLAMINGOSI
U Meksiku flamingose možete vidjeti u Celestunu ili na Rio Lagartosu.

Ako ste tamo od 10. do 3. mjeseca, bolje je otići u Celestun koji je sam po sebi malo, šarmantno ribarsko mjesto, dosta jeftinije od ostalih.
Vidljivi su i s kopna, ali ako im se želite približiti, morat ćete na turu s brodićem – cijena je bila oko 150€ za brod u koji stane 8 ljudi. Nas je bilo sedmero pa nas je došlo 80€ po obitelji. Ako ste sami, možete pričekati pa podijeliti cifru s drugima.
Tura traje 2 i pol sata.
–  Odmah na ulazu u Celestun dočekat će vas znakovi za ture s flamingosima. Naše iskustvo je da je bolje produžiti do plaže i pregovarati tamo. Ovi na ulazu su imali veće brodiće i skuplje cijene. Također, ništa manje važno, bili su puno manje simpatični. Ono, baš im ne želiš dati novac. 😀
U istoj ćete turi proći i kroz šumu Mangrova
CENOTE
Neću vam pričati što su cenote – to možete pitati gugla. Reći ću vam samo da su stvorile svijet za sebe. Potpuno otvorene, zatvorene, pećinske, okrugle, raspršene… preko 6000 ih je i koju god da odaberete uvući će vas u svoj svijet. Onaj u kojem vladaju podzemne vode. Bistre i nestvarne.
Cenote koje se nalaze u blizini Cancuna i Tuluma puno su posjećenije nego, primjerice, one oko Meride. Samim time, iako nam je poznata Ik KIl cenota bila najimpresivnija, najbolje iskustvo imali smo u Kankirixche koja se nalazi na ruti Cenota, u blizini Meride.
Ik Kil
Cristalino

Zanimljivost: znate li da je na Yucatan pao meteor koji je napravio ogroman krater oko kojega se danas nalaze cenote i što je još interesantnije, taj je meteor uništio dinosaure?
Pravila prilikom posjeta cenotama:
– Više manje, o svakoj možete naći informacije online, no cijene koje se spominju često nisu ažurirane. Trenutno su ulaznice za cenote poput Ik KIla ili Cristalinosa oko 10€, dok se u ove manje poznate ulazi već po 5€.
– Najčešće su obavezni zaštitni prsluci.
– Prije ulaska u ove poznatije morate se otuširati, a u sve je zabranjeno ulaziti sa zaštitnim kremama kako bi se očuvao ekosistem.
Ako ste s djecom: na Yucatanu postoji gomila zanimacije za njih, u prvom redu tu je park XCARET. Svi koji su bili kažu da vrijedi svakog centa (nadam se da da, jer ulaznice su oko 100e), za ovo vam treba valjda cijeli dan, a mi smo kao i inače, sve to lagano preskočili. Kada putujemo s prijateljima i kada je više djece na putu, zabavne parkove samo ignoriramo. Neka se zabavljaju jedni s drugima. 

Otoci

Cozumel, Isla Mujeres, Holbox… da nam je bilo vremena da sve obiđemo. Ovako, stigli smo samo do Holboxa. Isla Mujeres je također bila u planu, ali nismo se dali maknuti s otoka koji nam je putovanje zaokružio na najbolji mogući način. Holbox je čudo. Otok bez prometa, sav u pijesku, pun palmi, glazbe i nevjerojatne energije.

Kako doći?

Po Holboxu prometuju samo autići za golf koje možete iznajmiti na nekoliko sati (mi smo 2 sata platili oko 33€, cijene su se u odnosu na lani doslovno poduplale pa ako čitate druge godine, ne lovite me za riječ). Auto ćete morati ostaviti na kopnu, u mjestu Chiquila. Tamo se u blizini luke nalazi puno privatnih parkinga koje ćete plaćati oko 5,50€ dnevno.

Na otok voze trajekti dva prijevoznika – 9 Hermanos i Holbox express. Voze svakih sat vremena, a naštimani su tako da jedni polaze na puni sat, a drugi na pola sata tako da odaberete one koji kreću prije. Cijena je jednaka i iznosi oko 24e za odraslu osobu. Djeca viša od 120cm plaćaju oko 15€ za povratnu kartu.

Holbox je otok na koji želim doći prezimiti.

I još…

Naša ruta uključivala je Cancun, Tulum, Valladolid, Uaymu, Meridu, Celestun, Holbox… i Izamal. Sav u žutom.

Izamal

I moram vam reći. Šteta bi bila posjetiti Yucatan, a da ne obiđete unutrašnjost. Da se ne izgubite u ljepoti nekog od magičnih sela. Zovu ih doslovno tako – Pueblo magico. Takav je Valladolid. Takav je Izamal. Nama je sasvim magična bila i Uayma. Privukla nas je jednom sasvim posebnom crkvom. Pueblo Magico je i Tulum. I Isla Mujeres. I Cozumel. I da. Lijepa je ta rivijera. Lijepo je to more. Razbacuje se tirkizom. Ali boje Meksika su jače kada zavirite u unutrašnjost.
Ukupni trošak:

Ovaj put sam mu zabranila da zapisuje svaki potrošeni pesos za svaku glupost koju kupimo. Shvatila sam da me to opterećuje, bez obzira što mi kasnije super dođe za blog. Bolje mi je ne znati točno, ovako odokativno je sasvim ok.

Uključujući sve, za troje nas je došlo oko 4300€. Detaljnije možete pogledati u reelsu na Instagramu!

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Adriana Karuza (@kruzovi)

I? Je li previše? Ja kažem da nije. S obzirom na sreću. ✨✨✨

Hvala svima koji počaste kavom, vinom... onda znamo da smo vam stvarno pomogli oko organizacije!

5 Replies to “Što, kako i za koliko – u Meksiku!”

 1. Ja sve detaljno pročitala kao da ću opet ići. 😀

  1. Nikad ne znaš!

 2. Lana Vuković says: Reply

  Adriana, mozete li mi reci gde ate ostavili auto u Becu, i dati neki kontakt parkinga ako imate?

  1. Pozdrav! Piše u tekstu, ima i link 🙂

   1. Lana Vuković says: Reply

    Hvala! Ne znam kako mi je promaklo. Izgleda sam vise gledala divne slike a ne pazljivo citala tekst.

Leave a Reply