Balonom – iznad Kapadokije

Kad sam jako živčana ili jako sretna, dođe mi da psujem. Ništa strašno, ali „pas mater“ je soft psovka koju rado koristim. Jesam li sretna ili živčana, vidi se po tonalitetu u kojem je zapjevam. Tamo negdje, visoko na nebu iznad Kapadokije, mora da se štucalo brojnim psećim materama. Jer, taj je let za mene bio ostvarenje sna. Baš tamo. Iznad neobičnih geoloških formacija čudnovate Turske regije. Let balonom u Kapadokiji nemoguće je dočarati fotografijom i riječima. To je doživljaj koji nosiš u sebi.

Royal Balloon

Letove nude brojne agencije. Mi smo za svoj odabrali Royal Balloon. Prije puta izguglala sam sve što se dalo guglati na tu temu, a Royal Balloon mi je uvijek iskakao kao jedna od najpouzdanijih agencija. Na kraju je prevagnuo broj ljudi u košarama, u donosu na cijenu. Odabrali smo Queen flight, sa 16 osoba – po 4 u svakom odjeljku košare. Cijena je bila 180e po osobi, za dijete 100e. Za istu cijenu u drugim je košarama bilo i do 24/28 ljudi. Nama je ovo bilo idealno, bez gužvanja, mogli smo normalno šetati po svom dijelu košare.

Kako sve to izgleda?

Leti se ujutro, tako da budite spremni na rano buđenje. Kada kažem rano, mislim na mrkli mrak. Došli su po nas u 4:15. Malo mi se povraćalo od muke. Uslijedio je bogati doručak koji nisam jela jer mi se malo povraćalo :D. Dijete je pojelo čokoladne pahuljice s mlijekom, a čak je i on nešto prezalogajio. Čitaj – popio je kavu.

Poslije doručka, vrijeme je za vožnju do mjesta polijetanja. Ovo je prizor koji nikada neću zaboraviti. Iz potpunog mraka, počinju se buditi baloni.

Sam let traje oko sat vremena, iako postoje i paketi koji nude 90 minuta.  Cijela priča završava zdravicom uz šampanjac, uz jagode sa čokoladom i dodjelu medalja. Putem, ako imate genijalnog pilota (thank you Tolga, you`re the best) kao mi, čuješ svakakve detalje o Kapadokiji i letovima, a sve uz dozu humora.

Sve skupa traje oko 3 sata.

Što uzeti sa sobom?

Fotoaparat. I obucite hlače. Nije da se ne može u haljini, ali lakše je ulaziti u košaru u hlačama i tenisicama. Bili smo u ljetnim mjesecima, svejedno, u ranu zoru su nam dobro došle majice s dugim rukavima. Dakle, slojevita garderoba, pa se putem rješavaš viška.

Bojite se visine?

Moj muž se boji i nije mu bilo svejedno odlučiti se na ovo. Ipak, fotograf u njemu je bio jači. Srećom. Jer vožnja balonom ne izaziva onaj osjećaj vrtoglavice kao kad stojiš na vrhu nebodera i tome slično. Let je potpuno miran, košara se ne trese, osjećaš se stabilno, letiš u smjeru vjetra pa ništa ne puše… uglavnom, ako imate strah od visine, a želite ovo isprobati, nemojte da vas spriječi.

Mogu li djeca u balon?

Iz našeg primjera, jasno je da mogu :D. Ipak, postoje ograničenja. Minimalna dob je u većini agencija šest godina. Uglavnom zbog visine djeteta, a i mlađima bi boravak na malom prostoru sat vremena mogao biti previše. Lara je visoka 130 cm, i to je po meni neka donja granica. Taman joj je glava virila preko ruba košare.

Cijene i rezervacije

Da se ne lažemo, ovo je skup sport. Cijene se doslovno dižu iz mjeseca u mjesec. Ako ste letjeli prije par mjeseci za 100-150 eura, to je bilo prije par mjeseci. Sada, u kolovozu 2019., cijene su se uglavnom kretale od 170 – 220 eura po osobi za letove od sat vremena. Royal Balloon ima poseban popust za vlasnike American Express kartice, pa ako imate provjerite za taj dio.

Baloni kao kulisa za vjenčanu fotografju

Let balonom je top atrakcija u Kapadokiji (iako je Kapadokija puuuuno više od leta, savršena je, zaista) i zato preporučam rezervirati mjesto unaprijed. Dnevno je dozvoljeno 150 balona u zraku u isto vrijeme, i to je to.

Mnogi ne znaju, ali letovi u potpunosti ovise o vjetru te se često otkazuju. Nemojte zato doći na jedan dan, odvojite barem tri za ovaj dio Turske, a let bukirajte odmah za prvi dan. Tako ćete imati šansu prebaciti za drugi termin, iako ni to nije garancija da ćete uspjeti jer je potražnja zaista velika. Mi smo imali samo jednu priliku. Agencija nas je odmah obavijestila da nećemo moći prebaciti let u slučaju lošeg vremena. Srećom, vjetrovi su se smilovali. Od naša četiri dana u Kapadokiji, nebo balona nije vidjelo dva dana. Otkazivanja letova su naravno češća u zimskim mjesecima.

Pilot nam je rekao da leti u prosjeku oko 250 dana u godini, tako da je ipak velika mogućnost da ćete gledati Kapadokiju iz zraka. 🙂

Vrijednost za novac?

Što se nas tiče, apsolutno vrijedi svake lipe. Ovo je nešto tipa „once in a lifetime“ iskustvo, pa ako si možete priuštiti, priuštite si. Kao što rekoh na početku, fotografije ne mogu dočarati taj osjećaj. Ne mogu dozvati onu tišinu koja nastane kad se izgubiš u visinama.

Neke se tišine ne mogu opisati slikom, ne mogu se opisati riječima. Neke tišine nosimo u sebi. <3

  • Let smo platili 400 eura, dobili smo tzv. media price, powered by http://www.extravagant.com.hr
  • Royal Balloon preporučamo od sveg srca. profesionalni, točni, s iskusnim i zabavnim pilotima
  • detalje o paketima pogledajte OVDJE i na INSTAGRAMU

4 Replies to “Balonom – iznad Kapadokije”

  1. izgleda apsolutno predivno!

    1. Je… nestvarno skroz 🙂

  2. […] Balonom – iznad Kapadokije […]

Leave a Reply