Vodimo vas u kanjon Vintagr!

Planirali smo s Bleda jedan dan otići do Bohinja, ali kockice su se ovaj put drugačije posložile i odabir je pao na Klanac Vintgar. Blizu je, želimo ga vidjeti već neko vrijeme i stvarno je šteta doći na Bled i preskočiti ovu prirodnu ljepotu.

Klanac ili kanjon Vintgar je dugačak 1600m, a dubina mu ide do 250m. Nalazi se svega 15ak minuta od Bleda, da budem geografski precizna – 4 km sjeverozapadno, a dio je Nacionalnog parka Triglav. Posjetili smo ga doslovno u zadnjem trenutku – na zadnji otvoreni dan za ovu sezonu. Ponovno se otvara za posjetitelje na proljeće…

Ulaznice i staza

Ulaznice smo kupili online, ali možete i na licu mjesta. Kada kupujete online, birate vrijeme ulaska i to se poštuje.

Cijene u sezoni 2022.

Odrasli: 10 e

Učenici, studenti, umirovljenici, invalidi: 7e

Djeca od 6 do 15 godina: 3e

Djeca do 6 godina. 1e

Morat ćete platiti i parking – cijena za osobne automobile je 5e.

Staza kroz klanac je jednosmjerna i gotovo cijelim putem uređena. Hodate uz šum smaragdne rijeke po drvenim stazicama. Taj smo dio prošli dosta brzo, trebalo nam je oko 30 minuta.

Za povratak možete birati između dvije staze:

Zelena ruta Kružna ruta Vintgar – Sveta Katarina duga je 5,7km i za prolazak će vam trebati oko 85min. Mi biramo crvenu ruta – Kružna ruta Bledska Dobrava koja vas vodi kroz selo i predivnu šumu po putu dugačkom 4,3km i zahtjeva hodanje od oko 75 min.

Postoji i mogućnost organiziranog prijevoza – ako ne želite hodati natrag, mogu vas odvesti za 7e po osobi.

Nama je uz stajanja za fotografiranje i kavu za cijeli đir trebalo oko 2 sata.

Parkirali smo na P1, krenuli kroz kanjon i vratili se po crveno označenoj ruti

Do 1891. godine ovaj je klanac bio potpuno nepoznat i nepristupačan. Prvo dvoje ljudi koje je ušlo bili su tadašnji gradonačelnik Jakob Žumer i fotograf i kartograf Benedikt Lergetporer. Dvije godine kasnije izgrađeno je više od 500 m drvenih puteljaka kako bi se omogućilo turistima da sigurno uživaju u ovoj ljepoti. Za javnost je službeno otvoren 26.8. 1893.

Kome je namijenjen ovaj izlet?

Ja bih rekla svima. Staza je uglavnom ravna i nezahtjevna. Malo se teže disalo dok smo prolazili stepenice koje vode do gornjeg dijela staze, na povratku, ali mislim da za ovo zaista ne treba nikakva posebna fizička sprema. Stazu će bez problema prohodati i mlađa djeca.

Ako imate bebu ili nehodača, preporučila bih nosiljku – iako se cijeli put kroz sam kanjon može proći s kolicima, povratak bi mogao biti problematičniji, barem na ovoj ruti kojom smo mi prošli.

U povratku kroz kraljicu šumu
Priroda je najljepša u jesen

WC, iće, piće i slična veselja

Na wc možete odmah na samom ulazu, a putem ćete naići i na nekoliko ugostiteljskih objekata koji će zadovoljiti sve vaše potrebe. 😀 Nama se osobno jako svidio kafić na koji smo naišli u povratku, dakle kada se već izađe iz kanjona.

Ukupni dojam?

Jako lijepo. Drvene staze su se idealno uklopile u prirodu, rijeka je divne boje, a cijela je šetnja pravo opuštanje. Uostalom, priroda je najbolji umjetnik. Uvijek volimo biti dio njezinog platna.

Sve dodatne informacije potražite na SLUŽBENOJ STRANICI.

Leave a Reply