Znate li za “Ima ga, nema ga” jezero u Ponikvama?

Ima ga, nema ga. Jezero koje nastaje i nestaje. Sad ga ima, sad ga nema. Sve su to nazivi koji u potpunosti odražavaju ono što jezero u Ponikvama jest – pravi jedinstveni krški fenomen koji se pojavljuje u određeno doba godine i predivnu dolinu Veliki lug, koju krase šumoviti brežuljci, pretvara u pravo pravcato jezero!

Mnogi ne znaju, no zaleđe Bakra skriva vanserijski draguljčić kakav se rijetko viđa i to ne samo u Hrvatskoj već i šire. U kasnu jesen, nakon obilnih kiša, ali i u proljeće, mjesto Ponikve, zbog podzemnih voda iz krške doline poplavi. Nastane više jezera, a cijeli proces traje svega nekoliko sati. Čarolija nestane s prvom pravom burom.

Dubina jezera koje nastane je obično oko 30 metara, a zbog svoje jedinstvenosti, ovo područje privlači mnoge avanturiste – one sa SUP-ovim, kanuima, barkama… no najveći jack pot kod ovih jezera imaju ronioci. Zašto, pitate se? Zamislite samo da ronite među krošnjama stabala, iznad rascvjetale livade, a tu je i jedna čeka. Temperatura vode nikada nije preko 10 stupnjeva, tako da plivanje bez odijela nije preporučljivo nikome tko i inače nema običaj zaplivati u hladnom moru. Mi, života nam, nismo jedni od tih. 

Ovo je područje zanimljivo u svako doba godine, a ako volite vrijeme provoditi u prirodi, istražite što nudi Edukativna staza Ponikve.

Mi smo ove godine po prvi puta ulovili pogled na jezero. Nismo ostali razočarani. Jedino što nikako ne mogu razumjeti je – kako je moguće da u tih par tjedana koliko jezero u postoji nema mogućnosti iznajmljivanja čamca ili organizirane plovidbe po jezeru. E moj hrvatski turizmu…

 

Leave a Reply