Njujorče, njujorče…

Mannhattan
Manhattan

Kada posjetim novu zemlju ili novi grad, obično se nemam namjeru vraćati. Ne zato jer nije bilo najbolje ikad, jer je… Ali svijet je velik, a ja želim vidjeti sve.

New York je ipak priča za sebe. Tamo se vraćamo. Zacrtala sam si to prije šest godina, a kad ja nešto zacrtam… Reći ću samo da je mužić dva mjeseca prije Tajlanda tvrdio da ne idemo nikamo, a svi znamo kako je to završilo.

 

Bilo nas je osmero. Iznajmili smo stan. Na Manhattnu. Par blokova od Central parka. Ako ideš u NY u nekom većem društvu, svakako preporučam ovu vrstu smještaja – dođe dosta jeftinije nego hotel. Je li tako i kod manjeg broja ljudi, ne znam – javim za četiri godine. Ovo se, prijatelju, zove fokusiranost na cilj. Stan smo pronašli mjesecima ranije. Bio je lijepo uređen, sa slikama Audrey Hepburn na zidovima. I Njujorčanima kao susjedima. Imali smo kuhinjicu pa je i trošak hrane bio manji, a to nije zanemarivo kada si u NY.

Kada sam već spomenula hranu, tamo sam naučila dvije stvari. Hrenovke i senf se vole. Ne znam kako prije nisam uvidjela njihovu vezu, ali eto… morala sam preletjeti ocean da odobrim tu ljubav.  Hot dog s ulice je promijenio moj svemir, a božanstvene krafnice iz Dunkin donutsa ostavile su neizbrisiv trag… nemoj misliti na krafnicu, nemoj misliti na krafnicu….ommmmmmmm…..

Ne mislim više na krafnicu, pa možemo krenuti u kratki obilazak mojih sjećanja… 🙂

1. Broadway 

U prvom redu, zato se vraćamo. I zato jer je padala kiša previše i predugo za moje pojmove, i  nemoj mi sada s onim “ja sam pluviofil romatičnim izjavama” jer ću povratiti krafnicu na koju ne mislim.

Kosa, ilitiga Hair je mjuzikl koji mi uvijek zaustavi puls. Gledala sam film puno previše puta, pjesme mi nikad neće dosaditi, i nikad nisam mislila da ću ga vidjeti uživo. Na Broadwayu. I toliko je fantastičan da mi se pojavila kutna suza u oku dok pišem. Definitivno naj doživljaj ove američke pustolovine, što i nije mala stvar s obzirom da smo se ženili tamo. Karte za predstave su prilično skupe, ali svakodnevno imaš mogućnost kupiti po sniženim cijenama tamo u kućici na Times Squareu. Zahtjeva puno čekanja u redu, ali isplati se.

S probe… Let the sunshine <3 Poslušaj 🙂

 2. Open class u Alvin Ailey American Dance Theater

 NY je grad koji pruža sve. Ako hoćeš plesati negdje što ja uvijek želim, sat, dva, samo trebaš odabrati kamo ćeš. A Alvin Ailey plesni centar ima dvorane u staklu. Pa dok se držiš za prečku i radiš plie, radiš to s pogledom na Manhattan. Ovo će razumijeti samo plesači, ali sigurna sam da NY ima za ponuditi open classove ili treninge za što god želiš. Ovo je dobar način za podružiti se s lokalcima.

Kutna suzo… nestani.

3. Košarkaška utakmica u New Jerseyu

 Kada si u Americi, ponašaj se kao Amerikanac. A Amerikanci idu na košarkaške utakmice. Karte smo kupili dok smo još bili doma, jer zamisli strahote da su bile rasprodane. Onda ne bi mogli biti k`o Amerikanci, i sve bi propalo 😀

Kako god, dvorana je bila poluprazna jer očito nije bila neka važna utakmica, ali cijeli paket je bio tu – navijačice u poluvremenu i hot dog. Sa senfom. Uostalom, mi smo bili Amerikanci koji navijaju za svoj klub i kad je najteže i kad je nevažno. Ne znam tko je igrao. Pusti me na miru.

dscn5540

4. Misa u Harlemu

 Lijepo obučene gospođe sa šeširima. I zbor. Pravi glasni crnački gospel zbor. I ručak poslije mise u obližnjem restoranu, pa šetnjica po Harlemu. Lijepo je. Priušti si ovakvo prijepodne kad budeš u NY.

fdscn5381

5. Central park

 Imaju šumu usred grada. Golemu šumu. S jezerima. I vjevericama. I mostićima. Nevjerovatno da se usred Manhattna koji je betonska džungla nalazi nešto toliko predivno i spokojno kao Central park. I toliko je velik da ti za snalaženje treba karta. Ako želiš pronaći Alisu u zemlji čudesa ili Imagine znak, nemoj se oslanjati na intuiciju i slučajno otkrivanje lokacije. Jednostavno uzmi kartu. A onda, kada pronađeš sve što želiš vidjeti, vrati se opet neki drugi dan i samo hodaj. Mirno i polako. Sjedni na klupicu i promatraj. Ljude. Pse. Dadilje. Promatraj sve i uživaj.

Central park
Central park

 

6. Washington

 Ako imaš vremena i volje, rentaj auto i odvezi se u Washington na jednodnevni izlet.

Savijet: Ako vas je više i idete s dva auta, ne budite škrti i uzmite dva GPS-a, jer nikad ne znaš…. ako uzmete samo jedan, auto koji ga ima može naglo skrenuti, a ti nećeš stići napraviti isto i onda ćeš se naći na cesti koja vodi bokte pitaj kamo, a nemaš GPS. Ne kažem da se to nama dogodilo, ali bilo je urnebesno zabavno :D.

Drugo, ako misliš da Bijela kuća ima kupolu – krivo misliš. Opet… ne kažem da smo mi tako mislili… ali… nemojmo više spominjati.

Treće, voda u onom bazenu ispred Linkolnovog memorijalnog centra ne mora uvijek biti tamo. Ako je bila u Forrest Gumpu, ne znači da će biti i tebi. Ne kažem da je bazen bio prazan kad smo mi bili tamo… ali i to je bilo urnebesno. Dan danas mi osmijeh ne silazi s lica kad se sjetim ovog posjeta Washingtonu. Tebi želim isto 😉

 

Kada si u New Yorku…

 Prošeći kroz SoHo, jedan od najljepših dijelova grada, baci oko na Wall street, obiđi muzeje – fantastični su, odi na Liberty island – ovo samo ako ti ne smeta gužva i nemaš ništa protiv onih pravih turističkih hot spotova, uživaj u svijetlima Times squarea, upijaj atmosferu s ulice, pronađi Seinfeldov kafić i stan od Carrie, popni se na Rockefeller center jer ćeš onda na slikama imati i Empire State Building… i što god radio, nikako, ali NIKAKO ne zaboravi na Brooklyn bridge. Najljepši je.

 Brooklyn bridge

Njujorče, volim te. Vidimo se za koju godinu. Moraš upoznati Laru. 🙂

6 Replies to “Njujorče, njujorče…”

  1. prekrasan tekst , vratio me u NY, nadam se da ću i fizički ponovo tamo 🙂

    1. Adriana Karuza says: Reply

      Hvala 🙂 I ja se nadam da ćemo opet tamo… definitivno jedan od gradova u koji se želim vratiti 🙂

  2. […] Njujorče, njujorče… […]

  3. Krasan mali putopis! i krasno kad se nađe dvoje ljudi koji imaju iste prioritete! <3

    1. Hvala 🙂 Ne znam kako bi funkcionirali da ne želi putovati 😀

Leave a Reply

%d bloggers like this: