Bili smo u ledenoj špilji – kakav doživljaj!

– Rođena sam na Islandu, svi moji preci unatrag nekoliko generacija su Islanđani. U turizmu sam već 30 godina, obišla sam Island uzduž i poprijeko i još uvijek sam osupnuta ljepotom ove zemlje. Pogledajte samo odraz ledenjaka i oblaka u vodi. Fantastično… Govori nam iskreno oduševljena prizorom naša vodičkinja upravljajući “super truckom”, vozilom s velikim gumama dok s lakoćom savladava neravan teren na putu prema Vatanjokullu, najvećem europskom ledenjaku. Zauzima ovo ledeno prostranstvo oko 8 posto površine Islanda, a mi se uputili u njegovu utrobu. Prosječna debljina leda iznosi oko 400 m, a ispod njega skrivaju se vulkani, jezera, ali i ledene špilje dostupne za posjet samo tijekom zimskih mjeseci. Ovdje ne dolazite sami. Ovdje uvijek idete u pratnji stručnih vodiča jer ledene su špilje živi organizam. Mijenjaju se iz dana u dan, prirodno su formirane i spadaju u neponovljiva, sasvim posebna iskustva.

U ledenu avanturu, za koju se ispostavilo da i nije bila toliko ledena, krenuli smo s ARCTIC ADVENTURES. Odabrali smo popularnu Crystal Ice Cave turu.

Špilju koju posjećujete zovemo Saphire, poput dragog kamena – zbog boje. Nastala je kao i ostale špilje djelovanjem vode, no prijašnjih je godina bila puno veća. Ledenjak se konstantno topi, promjene koje viđamo u ovoj špilji su i više nego nevjerojatne. – Rangna, vodič

Ledene špilje nastaju otapanjem ledenjaka – voda koja putuje kroz kanale i pukotine na ledenjaku stvara ogromne tunele i rupe duboko u ledu. Taj se proces događa u ljetnim mjesecima, a kada se temperature spuste, špilje koje su nastale prodiranjem vode potpuno se zalede i tako postaju stabilne i sigurne za posjet. Prirodno svjetlo koje prodire kroz led samo stvara dodatnu magiju. A vi hodate njihovim ledenim hodnicima i ne vjerujete svojim očima.

Prosječna debljina leda na ovom ledenjaku je 400m
Kako izgleda ovakva tura?

 • Za Crystal Ice Cave kreće se iz poznate lagune glečera – Jokulsarlona. Dođite malo ranije jer će vas golemi komadi ledenjaka koji plutaju po jezeru i kreću prema moru toliko oduševiti da nećete moći izdržati, a da se ne prošetate odmah. Trebat će vam neko vrijeme da napojite oči i krenete dalje. Sve su ovo scene koje smo toliko puta vidjeli na fotografijama, ali kada zaista stanete tamo, pred veličanstvenost prirode, trebat ćete minutu da se saberete.

 • Do špilje se vozite u “super trucku”, grupe su obično malene, a put vas vodi preko grbavog terena i traje oko pola sata.
 • Slijedi preuzimanje zaštitnih kaciga koje unutar špilje obavezno morate imati na glavi, cijelo vrijeme.
 • Do samog ulaza hodat ćete oko dvadeset minuta – usput ćete se diviti krajoliku, a imat ćete priliku i popiti vode ravno iz rijeke.
 • Postoje i ture koje podrazumijevaju hodanje po samom ledenjaku, traju duže i više su avanturističke od ove naše.
 • U špilju ulazite kao grupa i odvajanje nije dozvoljeno.
 • Unutra smo bili oko 40 minuta, a sve skupa trajalo je oko 3 sata.
 • Slijedi povratak istim putem, a kada se iskrcate u Jokulsarlonu, ne zaboravite otići i do Dijamantne plaže. Tamo more na crnu pješčanu obalu izbacuje komadiće leda. Brzo će vam postati jasno zašto ovu plažu zovu Dijamantnom. Ljepšeg nakita nema nigdje na svijetu.
Diamond beach

Kako se obući?

Mi smo na sebe stavili SVE. Jer, jelte, ulazimo u utrobu ledenjaka. Skuhali smo se. Moram reći da smo zaista imali sreće s vremenom, bilo je oko 8 stupnjeva, bez vjetra, a kako tura zahtjeva hodanje, brzo smo se preznojili u našoj zimskoj opremi. U svakom slučaju, bolje nego da smo se smrznuli. 😀

Unutar špilje trebat će vam vodotporna odjeća jer voda curi sa svih strana, a pobrinite se i da na nogama imate dobre vodootporne gojzerice. Sve to vam treba zapravo i za ostatak Islanda.

Kada ići?

Većina ledenih špilja dostupna je i sigurna za posjet od 10. do 4. mjeseca.

Što očekivati?

 • Špilja se zaista mijenja iz dana u dan. Vodiči su nam pokazali kako je izgledala samo tjedan prije. Tekla je posred nje i rijeka koju mi nismo više imali priliku vidjeti. To znači da su fotografije koje vidite samo kod nas ili po internetima samo primjer kako ona može izgledati. Ne očekujte identične prizore.
 • Velika je mogućnost da u špilji nećete biti sami – puno je grupa što znači da je i puno ljudi. To je nešto što nitko ne voli čuti, ali tako je. S pozitivne strane, cijela je stvar dobro uhodana i dobro organizirana – grupe se razliku po boji kacige i vodiči već na putu do špilje rade dovoljne razmake kako se ne bi stvarale gužve. Moguće je da ćete morati malo pričekati prije nego uđete što je u svakom slučaju bolja opcija nego da se gužvate unutra.

 • Je li zaista plavo ili je ovo što viđamo po fotografijama fotoshop? Naše iskustvo je da je zaista plavo. 🙂 Nije špilja cijela takva, ali dovoljno je plavo da gledate i ne vjerujete. Debeli sloj leda u kojemu vidite kuda voda prolazi, vidite ostatke zemlje, vidite svjetlost koja se lomi… ma fantazija.

Isplati li se?

Itekako. Predivno je. Iako, da se ne lažemo, ovo je nešto što košta. Cijena za ovu turu bila je 150e po osobi. No, ovo je u rangu, primjerice, leta balonom u Kapadokiji – riječ je o neponovljivom iskustvu, a nama su takvi doživljaji i iskustva uvijek neprocjenjivi. Ako imate djecu mlađu od 6 godina, nažalost morat ćete čekati da malo odrastu jer je 6 godina donja dobna granica za ovaj izlet.

ARCTIC ADVENTURES ekipa cijelo je iskustvo učinila odličnim. Sve je teklo bez problema, pružili su nam zaista nevjerojatan doživljaj. Pogledajte i ostale ture koje nude, možda pronađete nešto po svojoj mjeri…Kako vi stojite s ovakvim stvarima? Jeste li spremni izdvojiti više novaca za ovakva iskustva?

One Reply to “Bili smo u ledenoj špilji – kakav doživljaj!”

 1. […] vidjeti. Jest, skup je to sport, ali je riječ o zaista posebnom iskustvu o kojem možete pročitati OVDJE. Cijena ture koja traje 2-3 sata je oko 150e. Mi smo išli s Arctic Adventures jer ove spilje ne […]

Leave a Reply