Kako izgleda izlet na Etnu?

Vozimo se. Oko Catanie. Ne možemo ne primijetiti. Ne možemo ne vidjeti. Stoji tamo, nedaleko od gradova i naselja. I kašljuca. Dimi. A nerijetko se pokaže u punoj snazi, izbacujući vrelu magmu. Pa ne znaš ljuti li se ili se samo pravi važna. Kako god bilo, Etna je kraljica Sicilije. Najviši je to i najaktivniji vulkan Europe. Hodati njegovim crnim tlom, poseban je doživljaj.

 

Na Etnu – samostalno ili s agencijom?

Moguće je i jedno i drugo, a mi se ovaj put odlučujemo uzeti turu. Hodali smo već po vulkanskim kraterima na Islandu, Lanzarotu no kada hodaš po aktivnom i vrlo živahnom vulkanu, želiš doznati nešto više. A to više osigurao nam je Marco, interesantan vodič Etna Experience agencije, specijalizirane upravo za ovakve avanture.

Kako smo se za ovaj izlet odlučili dosta spontano i u zadnji tren, odabrali smo jutarnju turu u trajanju od 5 sati koja je jednostavna i bez odlaska žičarom na vrh.

Ovo što smo mi vidjeli zapravo možete vidjeti i samostalno – automobilom dođete do točke s koje polazi žičara (dalje od toga autom ni ne možete), na 2000 metara i na raspolaganju će vam biti dva velika kratera po kojima možete prošetati. Organizirana tura nudi vam vrijednost više – sa sobom imate osobu punu zanimljivih informacija, a nakon obilaska kratera, posjetit ćete i jednu od špilja koje je oblikovala lava. Nakon svega, slijedi piknik sa sicilijanskim specijalitetima. Jasno vam je zašto smo se odlučili za turu. 😀

U ponudi Etna Experience imate i cjelodnevne ture koje će vas odvesti do vrha, odnosno do onog dijela do kojeg se može doći, ali i večernje ture… najbolje da kliknete i odaberete kako vam drago.

Ako pak do vrha želite samostalno, za 78€ čeka vas panoramska vožnja žičarom, a dio idete i s busom. U svakoj opciji, Etna je skup sport. Ali dobar.

 

Selfi s užarenom lavom

Da smo kojim slučajem na Siciliji bili u kolovozu ili, štoviše, prije par dana, možda bi ulovili i jedan od onih selfija s užarenom lavom u pozadini. Pitate se kako je to uopće moguće? Etna Experience Marco nam spremno daje odgovor – lava se ovdje kreće vrlo sporo. U sat vremena prevali tek četiri metra što daje dovoljno vremena stanovništvu da se, ako je potrebno, evakuira, ali dozvoljava i fotografiranje sa sigurne udaljenosti.

Etna na samom vrhu ima 4 kratera i njihove erupcije odvijaju se na prevelikoj nadmorskoj visini da bi predstavljale opasnost za stanovništvo. Ne dopiru do gradova. Posljedice ostavljaju erupcije s kratera sa strane, no kako govori Marco, ni one nisu opasne za ljude. Od njih stradaju “stvari”. Uništavaju žičare, ceste… pepelom pokrivaju krovove, ulice.

– Ovo što vidite na podu, ovaj crni pijesak, sve su to ostaci posljednje erupcije, one koja nas je zadesila u kolovozu 2023. godine, govori nam vodič dok kroz prste ispušta crne komadiće.

Zanimljivu priču nastavlja i dok se terencem vozimo kroz okamenjena polja lave. Na nekim dijelovima potpuno crnim i ogoljenim, na drugim pak s tek nekoliko travki ili u najboljem slučaju grmova, a na nekim u potpunosti prekrivenim šumom. Upravo po tome vidi se koliko je stara lava, jer da izraste šuma, potrebno je nekoliko stotina godina.

 

Krajolik koji se neprestano mijenja

Koliko je Etna zapravo aktivna najbolje se vidi upravo po krajoliku. Sa svakom erupcijom, nastaje novi krater. Tokovi lave obliku puteve. Vegetacija nastaje kako stigne i uspije. Vidjet ćete ovdje neke od endemskih biljaka, a ako se na Etni nađete s nekim poput Marca, doznat ćete i kako nastaju biljke iz stvrdnute lave.

Uzavrela magma ostavlja tragove i pod zemljom. Kada na Etnu dolazite s Etna Experience, imat ćete priliku zaviriti i u jednu od špilja nastalih upravo nakon erupcije. Za posjet je otvoren samo mali, ulazni dio jer vrlo brzo ponire duboko u utrobu planine – za avanturiste postoji i mogućnost spuštanja, barem tako daju naslutiti metalni okovi postavljeni u kamenu.

Unutar špilje

A sjećate se priče da iz lave rastu biljke, drveće? Da bi preživjelo u ovim surovim uvjetima, mora imati nevjerojatno čvrsto korijenje. U to smo se uvjerili unutar špilje, jer korijenje je uspjelo probiti čvrsti kamen.

Opremili su nas kacigama i lampama

 

Kako se obući za Etnu?

Kako nismo zapravo imali namjeru ići na Etnu, brinule su me starke koje imamo na nogama, a da budem iskrena, nismo baš imali ni jakne. Bio je kraj 10. mjeseca i na Siciliji je tada još bilo ljetno vrijeme. Sve naše nedoumice ubrzo je riješila Etna Experience ekipa, a mi vam prenosimo da znate, išli samostalno ili ne.

 • Na Etni je uvijek oko 10 do 15 stupnjeva manje nego u Cataniji
 • Na 2000 m ovo su u prosjeku temperature koje možete očekivati ovisno o sezoni: zima (0-10C°), proljeće (5-19C°, ljeto (15-30C°), jesen (0-15C°)
 • Bez obzora na topliju temperaturu, često puše što daje dojam hladnijeg vremena – trebat će vam vjetrovka, deblja ili tanja, ovisi o godišnjem dobu
 • Obucite se zato slojevito, dođite u dugim hlačama, obujte gojzerice
 • Ako poput nas dođete bez jakne i adekvatne obuće, ne brinite – u cijenu je uključen i najam jakne i cipela (imaju od broja 25 na više), a koliko sam čula, opremu možete iznajmiti i ako dolazite samostalno, no ne znam cijenu
 • Kapa i rukavice će vam biti potrebne u zimskim mjesecima

I za kraj – bili smo na vulkanima samostalno i ovako, s turom. Dobro je kako god okrenete, ali kako to i inače biva, kada sa sobom imate osobu punu informacija, doživljaj je neusporedivo bolji. Posebice kada se nađete u maloj grupi – uz nas su bile još dvije Amerikanke, a kao suvenir imamo njihove kontakte i smještaj u San Franciscu. Što da vam kažemo. Volimo. Sve.

 

6 Replies to “Kako izgleda izlet na Etnu?”

 1. Svjetlana Hribar says: Reply

  Uživala sam – kao da sam bila s vama! Ne propuštam vaše izvještaje s diiivnim fotografijama! Bravo i sretno dalje!

  1. Hvala puno ♥️

 2. Divan i neobičan krajolik, mislim da je vrijeme da stavim Siciliju u plan puta za iduću godinu. 🙂

  1. I super je vibra na otoku, vjerujem da bi ti se svidjelo 🙂

 3. vrlo zanimljivo!

  1. Odlično je bilo!

Leave a Reply