Lanzarote – top 15 atrakcija koje morate vidjeti!

Blaga klima, vječno proljeće, vulkani, polja lave, crne plaže, kaktusi, vino, vjetar i ocean. Lanzarote je jedna od onih destinacija kojima sezona traje cijelu godinu, koje su nam prilično dostupne, a koje su toliko drugačije. Ovo je možda najneobičniji Kanarski otok, i dok većina posjećuje Tenefife ili u Gran Canariju, nas je povuklo crnilo Lanzarota.

Sve o organizaciji puta i troškovima piše OVDJE, a u nastavku donosimo top 15 stvari koje morate obići kada se nađete na ovom ludom otoku…

1. ARRECIFE

 • Glavni grad otoka do kojeg vrijedi svratiti. Cesar Manrique, umjetnik i arhitekt bez kojega Lanzarote ne bi bio ono što je, pretvorio je običnu ribarsku zonu u odlično šetalište, Charco de San Gines. Ovdje se možete prošetati, odmoriti uživajući u pogledu na šarene barke u maloj laguni. Tu je i mnoštvo restorana, a razgledajte još i Castillo de San Gabriel, Casa Amarilla, crkvu San Gines, Castillo de San Jose…
Charco de San Gines

Arrecife

2. TEGUISE

 • Nekadašnji glavni grad, a danas nezaobilazna točka za sve ljubitelje kulture, malih šarmantnih ulica koji je Lanzarote pun… ovaj je gradić pravi primjer karakteristične otočke arhitekture. Nama najljepše mjesto na otoku. Obožavatelji vrata i prozora ovdje će uživati.

Teguise

3. JARDIN DE CACTUS

 • Čarobni vrt s oko 4500 kaktusa 450 različitih vrsta. Hoćeš velike, male, tabureaste, uske… ma svakakve. Ovdje stanuju kaktusi svih mogućih oblika, a cijeli je koncept posljednja velika ostvarena zamisao Cesarea Manriquea.

Kada se zelenilo suprotstavi plavom nebu i vulkanskom crnilu, dobije se prava eksplozija boja.

4. TIMANFAYA

Nacionalni park Timanfaya je Mars. Potpuno ludi, vulkanski krajolik prekriven crvenkastom zemljom. Park se obilazi autobusom iz kojeg ćete vidjeti i najpoznatiji dio – tzv. Vatrene Planine (Las Montañas del Fuego). Upravo one najbolje svjedoče o velikim erupcijama koje su na otoku trajale punih šest godina i tako odredile izgled i život Lanzarota. Vulkani su neprestano eruptirali od 1730. do 1736. godine, a lava je prekrila doslovno sve.

Timanfaya

Temperatura ispod površine zemlje ovdje doseže i do 600 stupnjeva – u restoranu se piletina peče praktički na zemlji, a vidjet ćete i demonstraciju malog gejzira nakon ulijevanja vode u rupu u zemlji.

Moguće je jahati deve kroz ovaj krajolik

 

5. JAMEOS DEL AQUA i CUEVAS DE LOS VERDES

Vulkanske erupcije ostavile su za sobom i puno prirodnih ljepota poput Jameos del Aqua i Cuevas de los Verdes. Prirodno su to stvorene špilje nastale u vulkanskim tunelima. U obje je prste upleo Cesar Manrique pa su danas potpuno zasluženo među najposjećenijim atrakcijama na Lanzarotu.

Jameos de Aqua – ako dođete u pravo vrijeme, sunce ulazi kroz otvor špilje i stvara magiju
Vanjski dio Jameos del Aqua potpisuje Cesar Manrique

Cueva de los Verdes skriva jednu tajnu koju ne smijemo ispričati 🙂

 

6. SALINAS DE JANUBIO

 • Pogled na solanu rijetko kada razočara… Ovu je moguće razgledati uz vodstvo, a možete joj se i samostalno diviti s vidikovca. Na ulazu se nalazi i trgovina s lokalnim proizvodima, a doznali smo i da odavde dolazi većina soli potrebne za ribarsku industriju.

7. FAMARA

 • Na sjeverozapadu otoka nalazi se preko 5 kilometara duga pješčana plaža s kalifornijskim štihom. Zbog zlatnog pijeska i velikih valova, raj za surfere… Ovdje vlada opuštena, chill atmosfera… Najljepši prizori su za vrijeme oseke kada se ocean povuče, a pijesak se pretvori u reflektirajuće ogledalo.

8. EL GOLFO

 • Charco de los Clicos ili Largo verde jezero je zelene boje nastalo u krateru vulkana boju duguje algama. Od plavog oceana dijeli ga pojas crnog vulkanskog pijeska i ovo je jedno od onih mjesta koja pamtite.

Nastalo je nakon erupcije vulkana 1730. godine kada je krater vulkana bio poplavljen te se tada formirala laguna. Zanimljivo je da je i danas laguna s morem povezana podzemnim tunelima. Ovo je mjesto proglašeno parkom prirode pa je kupa nje zabranjeno, ali i pogled na ovu prirodnu ljepotu je sasvim dovoljan.

 • S druge strane nalazi se mjesto El Golfo. Savršeno bijelo. U savršeno crnom  okruženju. Okupano pjenom valova.

9. CESAR MANRIQUE CASA

 • Kuća Cesara Manriquea nam je skoro prošla ispod radara. Bila bi šteta jer i ovo mjesto nam je pokazalo da baš sve što ima veze s njim treba vidjeti. Ovdje vam se pruža prilika da malo zavirite u njegov neobičan način razmišljanja, da osjetite komadić jednog nevjerojatnog života. Kuća je pretvorena u muzej prepun osobnih stvari, fotografija i citata zbog kojih mi se ovaj umjetnik zauvijek urezao u pamćenje.

 

10. KRATER VULKANA DEL CUERVO

Jedna od mnogobrojnih zanimljivosti Lanzarota svakako je krater del Cuervo – prvi koji je nastao tijekom velikih šestogodišnjih erupcija. Nije ovdje samo riječ o još jednom krateru, Cuervo je simbol transformacije Lanzarota.

Poseban je i po tome što možete prošetati po njegovoj unutrašnjosti. Ako ste s djecom, slobodno se upustite u ovaj pothvat.

Na putu prema krateru
Unutar kratera

Auto ostavite na obližnjem parkingu

 

11. CASA MUSEO DEL CAMPESINO

 • Ovaj je muzej Manriqueovo priznanje svim poljoprivrednicima, farmerima Lanzarota koji su u gotovo nemogućim uvjetima nastavili s održavanjem života na zemlji prekrivenom pepelom. Ulaz je besplatan, a nas su najviše oduševile radionice tradicionalnih umaka u kojima smo sudjelovali svi, uključujući i djecu. Sve se naravno i pojelo, a doma smo otišli s receptima.

12. GRACIOSA

 • Do Graciose, malenog otočića, vam s Lanzarota treba dvadesetak minuta vožnje trajektom. Otok je bez asfaltiranih cesta i automobila te je kao takav idealan za bicikliranje. Na njemu se nalazi jedna od najljepših plaža ovih otoka – Playa de las Conchas. U blizini je i manji vulkan na koji se možete popeti. Prije polaska dobro provjerite vremensku prognozu da vas ne satare vjetar kao nas. 😀

13. LA GERIA I VINOGRADI

 • Meni osobno, najveći wow efekt pružili su vinogradi Lanzarota. Nikada u životu nisam vidjela nešto takvo. Po jedna loza nalazi se u rupi (geria) iskopanoj u vulkanskoj zemlji kako bi se zaštitila od vjetrova koji ovdje snažno pušu.

Sama vožnja uz vinograde je izrazito scenična, a naša preporuka je svakako otići i na jednu od brojnih vinskih tura. Mi smo otišli u vinograde La Geria i za 10 e po osobi dobili odličan obilazak uz obaveznu degustaciju vina. Moj glas ide za muškat. Evo mi se još jedna boca hladi u frižideru.

14. PAPAGAYO PLAŽA

Jedna od najpopularnijih lanzarotskih plaža. Uvučena, zaštićena, smaragdne boje oceana i zlatnog pijeska.

Foto: https://www.hellocanaryislands.com/beaches/lanzarote/papagayo-beach/

Za obožavatelje crnih plaža, preporuka je otići do Playe de la Arena. Kada je oseka, možete došetati preko susjedne plaže, a kada se more digne, čeka vas put preko brda. 

15. MIRADOR DEL RIO

 • Još jedno arhitektonsko ostvarenje genijalnog Cesarea Manriquea s kojeg se pruža fantastičan pogled na Chinijo arhipelag – između ostalih, uživat ćete u pogledu na La Graciosu. Unutra se nalazi restoran s velikom staklenom stijenom.

 

Stigli smo do kraja popisa, iako, kad malo razmislimo, nedostaje tu još  mjesta koja će vam se uvući pod kožu. Pustit ćemo da neka i sami otkrijete… a ako se odlučite za Lanzarote, vjerujte nam, nećete požaliti!

*******************************************************************************************************************

Detalji o smještaju, itineraru, cijenama… 

Ako smještaj tražite preko LOCK TRIPA, uz kod GV2P1 za dodatan popust.

Ako smo vam ikad pomogli oko planiranja ili smo vas inspirirali ili jednostavno želite virtualno nazdraviti, tu je opcija KUPI VINO! 😀

 

 

Leave a Reply