Posjetili smo Plavu lagunu na Islandu – koža nam je zahvalna!

Plava laguna – Prema National Geographicu, jedno od 25 čuda svijeta. Conde Nast Traveler svrstao ju je u deset najboljih svjetskih spa oaza, a Kruzovima ne ostaje ništa drugo nego potvrditi. Zašto? Stvar je vrlo jednostavna. Iako je Island pun geotermalnih bazena i izvora, ovo je mjesto nešto potpuno drugačije i svakako bi vam se trebalo naći na bucket listi.

Iako mnogi misle da je također riječ o prirodno nastalim bazenima, kod Plave lagune to nije slučaj. Vjerovali ili ne, voda dolazi iz obližnje elektrane i pumpama se izvlači s dubine od 2000 metara. U dubini temperatura joj iznosi 240 stupnjeva, a dok dođe do površine, ohladi se na idealnih 38. Iako ovaj dio s elektranom ne zvuči primamljivo, razloga za brigu nema. Voda je savršeno čista, neodoljive mliječno plave boje koju duguje načinu na koji silicij reflektira sunce te je puna prirodnih minerala. Voda se u potpunosti prirodnim putem izmijeni svakih 40 sati, a minerali, silicij i alge rade čuda za kožu.

Lava scrub mask koja djeluje poput peelinga uklanja mrtve stanice, a koža ostaje mekana danima.

Dobrobiti geotermalne vode prvi put su otkriveni 1980. godine kada se lokalno stanovništvo počelo kupati u mliječnoj vodi lagune formirane u poljima lave u blizini Svartsengi Geothermal Resource Parka. Neki dolaze zbog uživanja. Neki zbog zdravlja. Ali svi odlaze ispunjeni osjećajem duboke revitalizacije. – Blue lagoon

I zaista je tako. Ovo je jedno od najboljih spa iskustava koje ćete doživjeti. Plava laguna brzo je postala jedna od najprepoznatljivijih atrakcija na Islandu pa ako imate u planu posjetiti je, dobro je pripremiti se na vrijeme.

  • Ulaznice rezervirajte online unaprijed kako ne bi ostali bez termina. To možete učiniti OVDJE.
  • Postoje tri različita paketa/doživljaja: Comfort, Premium i Luxury
  • Comfort paket uključuje upotrebu ručnika, jednu silica masku i jedno piće. Cijena je 75+ eura.
  • Premium paket koji smo mi imali uključuje sve isto kao i Comfort uz upotrebu ogrtača i dodatne dvije maske. Cijena je 90+ eura.
  • Djeca mlađa od 13 godina ulaze besplatno.
  • Maske uzimate na “šanku” postavljenom u laguni, a ispirete ih ili vodom lagune ili hladnom vodom iz špina koje se nalaze u blizini “šanka”

Ovdje je sve izrazito dobro organizirano, pravo islandski. Posjetitelja je puno, ali zastoja nema. Zaposlenici su vrlo uigrani i sve funkcionira besprijekorno.

Voda u Plavoj laguni je miks morske i slatke vode, u omjeru 70:30 posto, a koža vam nakon maski ostajte nahranjena i mekana danima

Postoje neka pravila kojih se morate pridržavati – prije ulaska u lagunu obavezno je tuširanje, a tuširate se goli. Djeca mlađa od dvije godine ne mogu ući u Lagunu, a oni do 8 godina, bez obzira na to jesu li plivači ili ne, moraju nositi plivalice.

Silica mud mask – ovu svi dobiju. Namjenjena je svim tipovima kože, čisti i osvježava, minimalizira vidljivost pora
Savjet!

Ako želite smočiti i kosu, dobro nanesite regenerator pri tuširanju (imate ga tamo) prije ulaska jer ova voda zbog velikog postotka silicija može imati negativan utjecaj na kosu. Ne želite Islandom šetati s kosom koja izgleda poput metle. Nije štetno, neće je uništiti, ali mi se svejedno nismo upuštali u to.

Kada ste u Plavoj laguni, važno je i ostati hidratiziran, na to će vas upozoriti odmah na ulasku – a ovdje da bi došli do šanka ne morate izlaziti iz zagrljaja tople vode. U cijenu ulaznice uključeno je jedno piće, svako sljedeće se plaća.

Ukoliko ne želite ući u Plavu lagunu, ali je svejedno želite vidjeti, možete prošetati okolo i uživati u pogledu na fenomenalan spoj mliječne vode i crnog vulkanskog krajolika. Osobno smatramo da bi trebali ući. Ovo je jedan od onih doživljaja koji se pamte.Plava laguna je od aerodroma u Keflaviku udaljena dvadesetak minuta, a od Reykjavika će vam trebati oko pola sata. Više informacija možete doznati na službenoj stranici: BLUE LAGOON

One Reply to “Posjetili smo Plavu lagunu na Islandu – koža nam je zahvalna!”

  1. […] Plavoj laguni s detaljni informacijama o paketima, cijenama, maskama možete pročitati ovdje: PLAVA LAGUNA. Ovo je jedno od onih mjesta za koje sam mislila da ih nikada neću vidjeti. Dok smo ulazili, […]

Leave a Reply