Putovanje kroz vrijeme uz 11. Srednjovjekovni festival u Svetvinčentu!

Imate klinca koji uživa u viteškim pričama ili ste i sami zaljubljenici u neka prošla vremena? Za vas je onda poznati Srednjevjekovni festival koji se od 4. do 6. kolovoza održava u Svetvinčentu.

Ove će godine nastupiti 17 povijesnih udruga koje njeguju srednjovjekovnu kulturu i tradiciju s ukupno 300-injak kostimiranih članova.  U tri dana bogatog festivalskog programa svoja umijeća, uz domaće srednjovjekovne udruge prezentirat će mnoge inozemne udruge koje dolaze iz Italije, Austrije, Slovačke i Mađarske.

Zanimljivo trodnevno događanje

Program festivala podijeljen je u tri tematska dana: obiteljski dan (petak), dan viteštva (subota) i dan legendi (nedjelja), a prilagođen je za sve generacije.

 

Sve započinje u petak 4. kolovoza kada s početkom u 18:00h viteški tabori otvaraju svoja vrata nakon čega slijedi streličarski show u ulozi Fekete Solyom: udruge iz Slovačke koja se ove godine u novom ruhu vraća na festival nakon dugo godina, a odmah nakon toga veličanstveni sokolarski show te svečani mimohod kroz cijelo mjesto.

 

Petak je rezerviran i za već tradicionalnu i najiščekivaniju aktivnost za one najmlađe, a riječ je o dječjoj bitki za obranu kaštela. Novost programa je i turnir u bohurtu udruge Mutila, koji će se odvijati tijekom tri dana festivala u kaštelu Morosini-Grimani.

Subota, 5. kolovoza, zamišljena je kao Dan viteštva a moći ćete vidjeti viteške borbe, borilačke vještine, predstavljanje srednjovjekovne artiljerije i opsadnih sprava udruge, a jedna od glavnih točki večeri je i konjički turnir u izvedbi izvrsne slovačke udruge Hector, nakon kojeg će uslijediti i atraktivni fire show talijanske udruge Toi Ahi.

 

Posljednji dan, nedjelja 6.kolovoza, posvećen je legendama. Očekuje nas bogati program, a uz borbe vitezova, nastup zastavičara i konjički turnir kulminirati će sa odličnim fire showom udruge „Flame Rain Theatre“ iz Austrije, a sve završava s prikazom legende o vještici Mare te „scenskim spaljivanjem“ kaštela.

Ovogodišnji novitet festivala uz već navedene udruge iz Austrije i Slovačke, su  srednjovjekovne igre  koje će biti smještene na glavnom trgu a prezentirati će ih Srednjovjekovni tematski park Sanc. Michael iz Raponji.

Osim istaknutih točaka festivala, svaki dan očekuje vas srednjovjekovni sajam, zanatske radionice, freskoslikarstvo, streličarstvo, mačevanje, ulični zabavljači, srednjovjekovne igre te bogata gastro ponuda.

Dobrom fotkom do bogatih nagrada!

U sklopu festivala organiziran je i Foto natječaj za najbolje fotografije u tri kategorije i to: akcijska, noćna i portretna. Fotografije moraju biti snimljene tijekom trajanja festivala, a  prijavljuju se isključivo putem web stranice www.photo.svetvincenat.hr, u terminu od petka 4. kolovoza 18,00 sati do najkasnije nedjelje 13. kolovoza 24,00 sata.

Novčana nagrada za najbolju fotografiju po kategorijama iznositi će 100,00 eura. Za ocjenjivanje fotografija zadužena je stručna komisija, koju čine: Andi Bančić, Igor Zirojević i Hassan Abdelghani. Kriteriji za prijavu fotografija na natječaj možete pronaći na web stranici foto natječaja festivala www.photo.svetvincenat.hr,

Kako do ulaznica?

U pretprodaji su „early bird“ ulaznice za festival koje možete pronaći na OVDJE ili u kaštelu Morosini-Grimani u Svetvinčentu.

Ulaznice se po promotivnoj cijeni mogu kupiti do petka 28. srpnja u 12:00h.

Cijena promotivnih ulaznica iznosi: 6 € za odrasle, s tim da djeca do 115 centimetara visine imaju, kao i uvijek, besplatan ulaz, dok je za djecu višu od 115 centimetara i do 14 godina starosti cijena ulaznice 4.

Nakon 28. srpnja cijene će iznositi 8 € za odrasle i 5 € za djecu višu od 115 centimetara i do 14 godina starosti. Cijeli program i ostale informacije možete pronaći na facebook stranici Srednjovjekovni festival Svetvinčenat ili na službenim internet stranicama Turističke zajednice Općine Svetvinčenat 

Dođite i vi po svoj srednjovjekovni doživljaj u Svetvinčentu od 4. do 6. kolovoza!

Leave a Reply

%d bloggers like this: