Sanjate o putovanju kamperom? Ovo trebate znati!

U srijedu nismo znale kada krećemo ni koliko nas ide. Četvrtak sam dočekala spakirana i dalje ne znajući kada ni tko. Znala sam samo da na put krećemo – s kamperom! Umjesto tri, krenule smo dvije, a odabir destinacije je nakon svakodnevnih nebrojenih promjena pao na  – Toskanu! Iako za sebe volim reći da sam rođena spakirana, ovo (ne)planiranje i (ne)pripremljenost na put ipak su bili odmak od moje putničke normale, no putovanje kamperom je jedno od onih koje dozvoljavaju da samo kreneš.

Putovanje kamperom je jedno od onih koje daju – slobodu!

E, sad, nakon lagano pjesničkog uvoda, red je da se pozabavimo tehnikalijama koje će ovaj tekst zasigurno prometnuti u obavezno štivo za sve vas koji sanjate o kući na kotačima, ali niste sigurni želite li živjeti svoje snove. Za sve vas koji baš poput mene želite, a nemate pojma što i kako!

Kamper od A do Ž

Za početak, ako niste te sreće da posjedujete kamper, morat ćete ga iznajmiti. Kako ovaj oblik putovanja postaje sve popularniji, tako i iznajmljivači niču poput gljiva poslije kiše, a moja puna podrška i preporuka ide za Kamper&LIVe.

Zašto? 

  • Riječ je o malom domaćem iznajmljivaču koji ne nudi samo rentanje kampera. Znate da volim dobru priču, a Kamper&LIVe priča jednu od najboljih! Za sve početnike nude hrpu savjeta, što o kampiranju što o destinaciji. Ako zatrebate, složit će vam i itinerar.
  • Kamper je izvrsno opremljen, krevet je udoban, baš kao i sicevi. Ovo je kuća na kotačima i vjerujte mi, važno je da vam bude udobno u kući.
  • U cijenu je uključen i paket zabave po izboru (art, sport, book…). Tko to još ima? Tko?
  • Nećete morati nadoplatiti ni aparat za kavu. Spremno vas čeka u potpuno opremljenoj kuhinjici.
  • Kamper ima godišnju vinjetu za Sloveniju, a Slovenija s kamperom je uvijek dobra ideja.
  • Tu su i wc, tuš te solarni panel pa ako odlučite prenoćiti na parkingu bez priključka za struju, svjetlo i grijanje provjereno rade! Ovo je, rekla bih, jedna od stavki koje čine ogromnu razliku!

Kada ste se odlučili gdje rentati, dobro je znati da vam je za vožnju kampera dovoljna dobra stara vozačka B kategorije! A ako vas brine sama vožnja – pripazite u početku na poveću “guzu”, ali na veličinu ćete se brzo naviknuti… i tada kreće čista sreća!

Ako ste s manjom djecom, auto sjedalice možete normalno montirati, a u ovaj kamper može vas se smjestiti četvero.

Što nije uključeno u cijenu?

Iako s kamperom dobivate puni komfor, neke stvari ćete ipak morati ponijeti, ako želite proći bez nadoplate. U prvom redu, to su ručnici i posteljina. U kuhinji ćete pak pronaći sve što trebate od posuđa, ali sol, ulje, šećer i tome slično, ako trebate, ponesite.

Koje aplikacije imati?

Najvažnije je znati gdje ćete provesti noć. Ovisno o zemlji kroz koju se vozite, kampiranje, onako na divlje iliti ga za džabe, može ili ne mora biti dozvoljeno. I pravo da vam kažem, po Europi uglavnom nije dozvoljeno. Škotska, kao i skandinavske zemlje najbolji su odabir ako uz najam kampera ne želite plaćati i kampove, a situaciju o Europi možete pogledati na OVOJ MAPI.

U potrazi za prenoćištem, pomoglo nam je nekoliko aplikacija i stranica: PARK4NIGHT,  CAMPER CONTACT,   PITCH UP

Park4Night će vam na karti pokazati sve vrste kampova i kamper stopova te parkirališta na lokaciji na kojoj se nalazite, zajedno s mjestima na kojima možete isprazniti/napuniti vodu. Na vama je da odaberete što vam u tom trenutku najbolje odgovara. Ostale dvije aplikacije su više kao Booking – izlistaju vam kampove, a preko Pitch Up-a smo izvršile i rezervaciju.

Kako smo na putu bile tri noći, isprobale smo tri različite vrste “smještaja”. Pišem vam i cijene da vidite kako se okvirno kreću. Prvi je bio oko Padove, a uparkirale smo se u dvorištu u koje stane manji broj kampera. Imale smo na raspolaganju priključak za struju, ali ne i mjesto za isprazniti vodu i wc. Cijena noćenja: 29€

Drugu noć provele smo na parkingu koji smo pronašle preko Park4Night aplikacije – ovdje smo “odsjele” besplatno, no na ovakvim mjestima nema wc-a, priključka za struju i sličnih veselja jer su ovo parkinzi vulgaris. Kada stanete na takvom mjestu važno je znati da uglavnom ne možete iznijeti stol, stolice i ponašati se kao da kampirate uz jezero s pogledom na planinu dok oko vas cvrkuću ptičice. Ali kada imate Kamper&LIVe, tuš i wc imate u kući, a na krovu solarka koja omogućuje da imate svjetlo. Dakle, imate sve što trebate.

Za zadnju noć bukirale smo parcelu na agroturizmu koja je imala baš sve – ovakva vrsta kampa idealna je i za one koji voze manje i neopremljenije kampere. Ovdje smo mogle isprazniti vodu, napuniti novu, priključiti se na struju… izbaciti piknik dekicu i uživati kao da sutra ne postoji. Sukladno tome, ovo nam je bio i najskuplji stop. 47,50€

Morate li svaku noć odsjesti baš u kampu? Naše iskustvo kaže da ne morate. S druge strane, teško da ćete baš tjedan dana spavati po parkiralištima jer trebat će vam tu i tamo struja za kuhanje, punjenje mobitela, foto opreme, morat ćete isprazniti vodu i wc (ovo možete i na većim benzinskim pumpama)… a ono što ovu vrstu putovanja čini neodoljivom, upravo je trenutak kada na kraju dana izneeste stolice, dekicu, otvorite vino i upalite lampice. To na besplatnom stajalištu/parkiralištu ne možete. Ako želite uštedjeti, kombinacija je najbolja opcija.

Zašto road trip kamperom?

Sam road trip podrazumijeva slobodu koju smještaj na jednom mjestu ne dopušta. Kada automobil zamijenite kamperom, ta sloboda poprima novu dimenziju. Kamper je za mene luksuz koji si moram i želim priuštiti barem jednom godišnje. Kuća na kotačima pogoduje mojoj krajnje romantiziranoj viziji života. Onoj u kojoj se svako malo budim na drugom mjestu, u kojoj otvoriti vrata uvijek znači novi pogled. Onoj u kojoj radim kao digitalni nomad, a kuća putuje sa mnom. A navečer upalim lampice. Otvorim kartu – papirnatu, dakako… i biram na koju stranu ćemo sutra. Ili ne… ako tako odlučimo.

Dakle. Sloboda. S ogromnim S.

Je li u stvarnosti tako idealno? Hej, znamo svi da nikada nije. Ne možeš s kamperom besplatno baš stati uz svaku plažu ili jezero jer ti se, eto, staje. Barem ne u Europi. Uske uličice mogu izazvati određenu dozu stresa. Nije ovo jeftino putovanje. Sloboda uvijek dolazi uz određenu cijenu. Ali kad se sve zbroji i oduzme, cijena je to koju želite platiti. Barem jednom. Da probate. Da vidite je li ova vrsta slobode ona za kojom žudite. Ako nije, vratit ćete se lagano apartmanima i hotelima. Ako je, ako vas kupi na prvu, bit će to ljubav na duge staze.

Kamperom po Toskani

Ako se pitate gdje s kamperom, odgovor ovisi o vašim željama i tu zapravo nema granica. Dok god je prometnica. Nama su prvi odabir bili Dolomiti, ali vremenska prognoza se nije slagala pa nas je poslalo prema Toskani. I dobro da je jer ovaj je dio Italije kao nacrtan, a putovanje kamperom je putovanje ceste. Važan je tu faktor krajolik kroz koji voziš. Toskana nam je u ta tri dana pružila zaista puno. Jesu li tri dana dovoljna? Apsolutno nisu. Previše je tu šarmantnih gradova, vijugavih cestica, vinarija koje treba vidjeti, a to ipak zahtjeva nešto više dana. Ovako, prioritet su nam bile lijepe ceste, krajolik, čempresi i vino.

Što smo stigle vidjeti? Ruta je izgledala ovako:

U nešto više od 1400 km stala je Firenza. Uz jedan pogled na poznatu ljepoticu katedralu. Jedan vinski prozor i jedan brunch. S pogledom.  Firenzi se vraćam. Previše je vinskih prozora ostalo. 😀

Ovo nisam ja, jel… Ovo je Ana. Od nje ćete iznajmiti ovu ljepotu od kampera. Ona će vam dati hrpu informacija koje trebate.

Put nas dalje vodi prema Sieni, a za to izbjegavamo nešto bržu autocestu i biramo onu panoramsku.

Savjet: Firenzu i Sienu osim autoceste spaja i panoramska cesta SR222. Kako bi bili sigurni da će vas navigacija odvesti tim putem, kao međustanicu utipkajte gradić Greve in Chianti…

Samu Sienu ovaj put preskačemo i vozimo do poznatog vidikovca Panorama Crete Senesi… Putem oči ispadaju od ljepote, stajemo uz cestu kada god se za to pruži prilika i jednostavno uživamo u pogledu.

Lokacija koju tražite krije se OVDJE.

Dan završavamo u Buonconventu. Pravi je to hidden gem koji apsolutno nismo očekivale. Našle smo se ovdje zbog parkinga na kojem smo prenoćile, odmah preko puta zidina unutar kojih se nalazi jedno od neobičnijih mjesta koje vidjeh.

Preporuka za bar: Il Cantuccio

Drugi dan nastavljamo panoramskom vožnjom do jednih od brojnih termi na ovom području. Najpoznatije su Saturnia, ali ograničenost vremenom nas je najdalje dovela do Bagni San Filippo. Prirodni su to izvori koji, baš poput veće Saturnie, podsjećaju na turske Pamukkale.

Savjet: Dođite na ova mjesta čim ranije kako bi izbjegli velike gužve. Htjeli ili ne, gomila ljudi će vam pokvariti dojam. I pripremite se na neodoljivi miris trulih jaja, odnosno sumpora. Ovdje nije bilo strašno – ni gužva ni miris. Pronašle smo par bazenčića samo za nas.

Putem se zaustavljamo nekoliko puta. Razlog… jednostavno – Toskana.

U povratku stajemo na onoj istoj panoramskoj SR222 cesti na ručak. Pravo talijanski s dobrom tjesteninom i finim vinom, ipak smo u regiji u kojoj Chianti caruje, a zadnju noć provodimo opet u okolici Padove.

Agroturizam Pio X dočekao nas je osunčan. Biramo zadnju parcelu u nizu, s pogledom na sunce koje zalazi između krošanja stabala. Vadimo dekicu. Stol. Stolice. Dvije čaše. Malo sira. Salame. I montiramo lampice.

Sreća. Kamper je sreća.

Sve informacije o Kamper&LIVe možete dobiti ako se javite mailom na: kamperandliv@gmail.com ili na Instagramu.. Javite se Travel&LIVe Ani i prepustite se avanturi koju nećete zaboraviti!

 

 

 

Leave a Reply