Što, kako i za koliko – na Lanzarotu

Lanzarote? A gdje ti je to? – pitalo me tako više puta dok sam oduševljeno govorila o našoj novoj destinaciji. Da smo išli na Tenerife ili Grand Canariju, svi bi na prvu znali u koji dio svijeta putujemo. Ovako, moralo se objašnjavati češće nego sam mislila. A Lanzarote je možda najposebniji Kanarski otok. Okružen Atlantskim oceanom, samo 100 kilometara od obale Maroka, lako osvaja vulkanskim krajolikom. Drugačiji je od svega što smo do sada vidjeli. Otok crnih plaža, stvrdnute lave, vulkana i ludo lijepih vinograda.

Ja sam šareni jednorog. Nikada nisam mislila da će me neko mjesto dobiti – crnom bojom.

Aviokarte

 • Letjeli smo iz Trevisa, direkt za Lanzarote, Ryanairom. Cijena karte je u peak terminu, jer proljetni praznici su prokleti termin, bila je 150 eura s priority boardingom i dodanom prtljagom (ruksak i kabinski kofer).

Parking

 • Kada letimo iz Trevisa, uvijek parkiramo točno preko puta ulaza na aerodrom. Cijena je 5/6 eura/dan.
 • OVDJE možete vidjeti prijedloge za parking na ovom aerodromu, kao i onima s kojih najčešće letimo.

Rent a car i vožnja

 • Rentali smo preko Autoreisena. Cijena za sedam dana s punim osiguranjem, besplatnim dječjim boosterom i bez depozita: 150 eura. Ne treba vam čak ni kartica kod online rezervacije.
 • Ceste su odlične i besplatne. Parking se uglavnom ne naplaćuje.
 • Kako se termin putovanja približava, tako cijene rastu. Imajte to na umu.
 • Cijena benzina: 1.4e

Smještaj

 • Odabrali smo Playa Blancu, ispostavilo se da tamo nekako najmanje puše. Hotel je bio THB Tropical Island s 9 manjih grijanih bazena i par većih. Djeca su bila oduševljena, pa što ne bi bili i mi. 😀 Doručak je bio raznovrstan i dobar, sobe odlične – ako ste apartmanski tip, dobro će vam doći informacija da ovdje svaka soba ima i mini kuhinju sa svime potrebnim za napraviti obrok.
 • Tijekom dana, ali i večeri je hrpa animacije i za djecu i za odrasle, ali naša djeca nisu bila te sreće da stignu sudjelovati. 😀
 • Na službenim stranicama često imaju dobre popuste – mi smo ulovili 25% na Black fridayu

Covid&Co

 • Španjolska je ukinula gotovo sve mjere – maske se više ne nose ni u zatvorenim prostorima, a za ulazak u zemlju za sve starije od 12 godina bile su nam potrebne Covid potvrde. Ako je posjedujete, ne morate ispunjavati PLF. Situacija se brzo mijenja, najbolje je pratiti na službenim stranicama.

Kada posjetiti?

Lanzarote je, baš kao i ostali Kanarski otoci, cjelogodišnja destinacija. Najhladniji mjesec je siječanj, a najtopliji kolovoz, no i ako odete u zimskim mjesecima, ovdje možete računati na ugodnu proljetnu temperaturu.

Nama je sredinom travnja temperatura zraka varirala između 20 i 32 stupnja.

Dobro je znati da ovdje stalno puše – nekada vam to odgovara, čisto da vam ne bude pretoplo, ali nekada su vjetrovi hladni i zaista jaki. Šibaju po licu.

Za navečer si svakako spakirajte laganu jaknu.

Što vidjeti?

Sve. 😊 Otok je malen, od jedne strane do druge treba vam oko sat vremena vožnje kroz najluđi krajolik.

Vulkani

Nemoguće je govoriti o Lanzarotu i ne spomenuti vulkane. Zovu ga otokom 1000 vulkana, i zaista, gdje god se okrenete – krateri i stvrdnuta lava. Samo u NP Timanfaya ima ih 25, dok je na cijelom otoku preko 200 vulkana. Aktivan je jedan. Timanfaya.

Na puto do kratera Los Cuervos
Timanfaya

Plaže

Pješčane, smeđe, crne… valovite. Plaže su ovdje pod obavezno. Ima ih stvarno puno. Mi smo se kupali na plažama Famara, Papagayo, Playa Blanca i Playa Arena (ona je crna).

Famara
Playa Arena

Playa Blanca – mjesto u kojem smo bili smješteni. Ovaj dio otoka je topliji i tu manje puše

Kada su more i kupanje u pitanju, na Lanzarotu imate posla s Atlantskim oceanom. Znači, ne nadajte se baš ljetnim temperaturama Jadrana. Mi smo se kupali na 18.5°C. Kad kažem mi, prvenstveno mislim na djecu i sebe. Ja nisam ljubitelj pretoplog mora, oko 23°C mi je sasvim dobro, a djeca općepoznato nemaju pojma što je hladno more. More je, dakle dobro je. 😅

Isto tako, valovi i jake struje nisu baš stvoreni za plivanje, ali bacanje po plićaku može biti ludo zabavno.

I da, pijesak u ušima, kosi, očima nikad ne nestane. Vječni suvenir.

Posebna atrakcija je svakako zaljev El Golfo sa zelenom lagunom, u kojemu crna plaža stoji između smaragdno zelenog jezera i plavog oceana. Nestvarno.

Prirodni bazeni

Na otoku ih ima nekoliko. Mi smo se nameračili na onaj u blizini Playe Blanca – Los Charcones. Izgledao je najljepše na fotkama. Put do tamo je mrvu diskutabilan, ali vjerujem da se isplati kada dođete tijekom oseke, mirnog, malo vjetrovitog, sunčanog ljetnog dana. Naš nije bio takav. 😀

Jako brzo dođe od ovoga…
Do ovoga… I nije bezazleno…

Vinogradi

Nikada, ali nikada u životu nisam vidjela nešto ovakvo. Cijela ta vinska regija je fantastična. Crna. S rupama. A u svakoj rupi jedna loza. Najstariji su vinogradi La Geria. Priuštite si vođenu turu i uživajte u jednom neobičnom iskustvu.

La Graciosa

Do Graciose, malenog otočića, vam s Lanzarota treba dvadesetak minuta vožnje trajektom. Otok je bez asfaltiranih cesta i automobila te je kao takav idealan za bicikliranje. Na njemu se nalazi jedna od najljepših plaža ovih otoka – Playa de las Conchas. U blizini je i manji vulkan na koji se možete popeti.

Savjet: Ne budite kao mi. Dobro provjerite prognozu i jačinu vjetra. U suprotnom, valovi bi mogli biti veći od trajekta, evo mi se još malo povraća 😀, ništa od bicikliranja, pijesak na najljepšoj plaži će vas doslovno boljeti, a teško ćete se penjati i na vulkan. 😀 Iako, i u takvim uvjetima – isplati se. Ako zbog ničeg drugog, zbog pogleda.

Cijena povratne karte za trajekt: 28e za odrasle, 10e za djecu

Gradovi i sela

 • Glavni grad je Arrefice – lijepa šetnica, ugodan, svakako preporuka za posjetiti.
 • Teguise – nama najljepši. Nalazi se u unutrašnjosti i ima posebnu vibru
 • Playa Blanca i Porto del Carmen – klasična turistička mjesta, puno restorana, tržnica, hotela…
 • Haria, Yaiza… još neka od divnih sela koja smo posjetili… Ono što ćete primijetiti su bijele kockaste kuće sa zelenim, plavim ili smeđim prozorima i vratima. U svakom gradu i selu. Urbanistički vrlo posloženo, nema da netko dođe i nakalemi rozu kuću. 😀
Arrecife
Teguise

Cesar Manrique

Ja se zaljubih u Cezara. Točnije, u njegovu životnu filozofiju i sve što je napravio na otoku. Ovaj arhitekt, kipar, slikar, umjetnik je volio svoj otok i učinio je sve da ga učini posebnim, a da pritom sačuva njegu prirodnu ljeptu. On stoji iza nekih od najpoznatijih atrakcija – posjetite ih sve.

 • Jardin de cactus: 6.50e odrasli, 3.25e djeca
 • Jameo del Aqua: 10e odrasli: 10 e odrasli, 5e djeca
 • Fondacija Cesara Manriquea: 10 e odrasli, 3e djeca
 • Casa museo del Campesino: besplatan ulaz
 • Mirador del Rio: 5e odrasli, 2.50e djeca
 • Cueva de los Verdes: 10e odrasli, 5e djeca
Jardin de Cactus
Jameos de Aqua

Ulaznice

 • Najisplativije je uzeti komplet ulaznica za 3-4-6 centara koje namjeravate posjetiti. Mi smo uzeli ovu za 4 centra koja je uključivala Jameo del Aqua, NP Timanfaya, Cuevas de los Verdes i mogli smo birati između Vrta kaktusa ili Mirador del Ria. Odabrali smo kaktuse, a Mirador smo platili.
 • Cijena kompleta za 4 centra je 29e za odrasle, 14 e za djecu, mlađi od 6 ne plaćaju – ulaznice, cijene i radno vrijeme provjerite OVDJE.
 • Ulaznice možete kupiti i na blagajni bilo kojeg centra, a radno vrijeme većine je do 17 sati.
 • Vinska tura u vinariji Bodega La Geria: 10 e odrasli, djeca ne plaćaju.

Iće & piće

Na Lanzarotu se dobro jede. I riba i meso.

 • Glavni obrok smo uglavnom plaćali u prosjeku 10 e po osobi. Ali jeli smo i skuplje.
 • Kava: 1.5-2e
 • Sokovi: 2e
 • Pivo: 2e na više
 • Pizza: 5-8e

U sedam dana smo u restoranima ostavili ravno 279e. Ne pitajte kako znam. 😀 Gotovo uvijek smo naručivali za troje, a u restoranima smo jeli jednom do dva puta dnevno.

Suveniri

 • Nakit od vulkanskog kamena. Savršen. Ogrlice po 2-3e, naušnice 5e, narukvica 3e
 • Kaktus magneti: 5e (riječ je o živim kaktusima u mini vazicama s magnetićem)
 • Ručnici: 5e
 • Kaktusi: 5-7e

Sveukupni trošak:

Hotel + rent a car + benzin + letovi: 1260e (za tri osobe)

Dnevno smo u prosjeku trošili oko 100e.

Je li se isplatilo? Još pitaš… <3 Iako smo fizički doma, psihički još ostavljamo tragove u crnom pijesku. Dobro je.

2 Replies to “Što, kako i za koliko – na Lanzarotu”

 1. […] o organizaciji puta i troškovima piše OVDJE, a u nastavku donosimo top 15 stvari koje morate obići kada se nađete na ovom ludom […]

 2. […] A nas dvoje u vrućoj vodi vanjskog jacuzzija. U rukama nam muškat koji smo ono jednom naručili s Lanzarota. I kisnemo. I ne mogu vam opisati koliko se dobro snašla kiša tamo u Velikim Dragama. Ne znam je […]

Leave a Reply