Vikend u Zagorju – dvorci, Tito, kukuruz i znanost

Petak. Nešto malo iza 22 sata. Soba u hotelu Stara Vodenica. Zagorje. Zvoni mi mobitel. Nepoznat broj. Odmah mi slabo – jer ne može biti dobro kada te netko zove u to doba.

– Dobra večer. Ovdje Grešna Gorica. Ispričavam se što zovem kasno. Rezervirali ste stol za sutra.

Trebala mi je sekunda da se priberem, a onda još dvije da se ne upišam od smijeha. Odmah sam znala – bit će ovo ludi vikend u Zagorskim bregima.

I bio je – pun smijeha, idiličnih prizora, s mirisom jabuka. Obojan u zeleno – jesen se još nije zaigrala. S dvorcima koji pričaju priče. S dodirom znanosti. Uz šetnju kroz povijest. Zagorje ima toliko ljepote.

 

Što smo posjetili?

Dvorci

Skrivaju se po zagorskim bregima brojni dvorci. Među najpoznatijima svakako je dvor Veliki Tabor, kao jedan od najbolje očuvanih kasnosrednjovjekovnih i renesansnih utvrđenih gradova kontinentalne Hrvatske. Kaže tako na službenoj stranici, a mi možemo potvrditi. Impresivan izvana, zanimljiv iznutra, svakako zaslužuje posjet.

Ne znam kako bih se fotkala da mi nije kose. #budala

Cijena obiteljske ulaznice: 55 kn

Više informacija potraži OVDJE.

 

E, da. U blizini nalazi se već spomenuta Grešna gorica – restoran s najljepšim pogledom, ravno na Veliki Tabor, za koji sam u maloj Instagram anketi dobila najviše preporuka. Odličan ambijent, simpatični domaćini i solidna hrana. Netko će možda reći, fantastična. Nama je bilo ok. Fino. Zadovoljni, ali ne možemo reći da smo se raspametili. Pripisujem to velikim očekivanjima. Kao i uvijek, velika su očekivanja majka svih zajeba. 

 

Dvorac Empirej

Dok se Veliki Tabor savršeno stopio s okolinom, dvorac Empirej više spada u vjerovali ili ne kategoriju.

Za razliku od ostalih dvoraca po Zagorju, ovaj je star svega dvadesetak godina. Vlasnik, Mijo Habilinec ga je dao izgraditi prema maketi koju su od lego kockica napravile njegove kćeri. Ne znam kako i meni nije palo na pamet zatražiti tako nešto od tate :D.

Empirej ima 33 tornja i stotinjak prozora i neodoljivo podsjeća na Disney svijet. U njemu se danas organiziraju vjenčanja i nemoguće ga je posjetiti iznutra bez prethodne najave. Ako ga pak želite obići izvana, uvjeriti se da zaista postoji, kapija je otvorena. Mi smo to shvatili kao dobro mi došel prijatel.

Nije bilo nikoga, parkirali smo kola ispred.

 

 

Park znanosti

Ako u Zagorje idete s klincima, nemojte ovo zaobići. Odlično osmišljena priča koja će vas zabaviti, natjerati na razmišljanje i nešto naučiti. Park se nalazi na otvorenome, sadrži 30 eksponata i pravo je veselje za cijelu obitelj.

Možete ga obići kroz jednu od vođenih tura, a možete i samostalno jer pored svakog eksponata postoji tabela s objašnjenjem.

Cijena obiteljske ulaznice: 100kn

Više informacija o radnom vremenu, kombinaciji ulaznica i eksponatima potražite OVDJE.

 

Muzej “Staro selo Kumrovec”

Za razliku od Grešne Gorice, od Kumrovca, iz ne znam kojeg razloga, nismo puno očekivali. A kad ono – đenjeeeeeee! Dočekao nas je Joža u punom sjaju. Zastali smo kod zakletve koju smo položili kao pioniri. Bili smo jedna od zadnjih generacija. Lara pita – tko je ovaj i zašto nema vrat. I što je to pionir. Djeca su najbolja. Velika su to pitanja…

Uživali smo u Kumrovcu ulazeći u kućice koje prikazuju život nekada. Toliko dalek ovome koji živi Lara.

Kumrovec je sjajno mjesto – kao suvenir ponijeli smo magnet za frižider. Tito na njemu, naravno.

A gle fasade. I vrata.

Cijena obiteljske ulaznice: 55kn

Više informacija potražite OVDJE. 

 

Muzej krapinskih neandertalaca

Ovo je bez sumnje jedan od najboljih hrvatskih muzeja u kojima smo bili. Moderan, informativan, privlačan. Kako se ono kaže – svjetski, a naše 😀

Postav je napravljen kao vremeplov kroz povijest Svemira, Zemlje, čovjeka, sve do današnjih dana, s  posebnim naglaskom na vrijeme neandertalaca.

Fotografije su nam ustupili jer je u Muzeju fotografiranje zabranjeno

Uzeli smo audio vodstvo – možda malo prekomplicirano za Laru, ali rado je poslušala. Po izlasku iz muzeja, čeka vas i kružna šetnja po vanjskom dijelu.

Dok nam je subota bila divno sunčana, nedjelja je osvanula kišna – ako vam se dogodi takva situacija, planirajte ovaj muzej po kišnom danu… nakon njega se od kiše možete sakriti i u toplicama.

Cijena obiteljske ulaznice: 120 kn

Više informacije potraži OVDJE.

Na ovom području imate Tuheljske i Krapinske s Aquae Vivae vodenim parkom. Mislili smo isprobati upravo te, ali… temperatura, kašljucanje i šmrcanje. Nije korona. Majkemi. Valjda. Nadamse.  

Vraćamo se zato Zagorju čim prije. Ovaj nam je izlet bio prekratak. <3

Kada je krenulo cijelo korona ludilo, sve smo putničke planove prebacili u Hrvatsku što nam je donijelo odličnog partnera. I dalje #putujemohrvatskom powered by Adria P.A., a do Zagorja smo se provozali u Renault Talismanu. Sad već moram reći da su nas pošteno razmazili. Talisman je učinio da se osjećam kao dama. Majkemi.  A nisam dama. Divljak sam. Fino smo izgledali ispred dvoraca 😀

Ono što nam je s vremenom postalo najvažnije je udobnost. U našem malom Swiftiću, koji je odličan gradski auto, ubiše leđa kad idemo negdje dalje. A često idemo negdje dalje. Sada se Lara naspavala, a mi do cilja stigli sretni i odmoreni. K`o gospoda :D.

Dok ja trubim o udobnosti, svim onim silnim tipkicama, bojama… da pitate njega, rekao bi da je vožnja živahana, 150 konja i tako te stvari koje su meni špansko selo. Fino potegne, troši umjereno, vozi na dizel, što je uvijek bolja opcija.

Ako tražite auto, zanemarite ovo moje – lijep je i udoban, njegovi su dojmovi već korisniji, al najbolje je da bacite oko na https://www.adriapa.hr/. Tko zna, možda nađete svoj sretni Talisman 🙂

Video:

2 Replies to “Vikend u Zagorju – dvorci, Tito, kukuruz i znanost”

  1. […] Do Šibenika smo i ovaj put stigli uz podršku ADRIA P.A. Maznuli smo im Renault Talismana. Taj nas je ljepotan vozio i za Zagorje. Sad se eto šepurio po Dalmaciji. I mi skupa s njim. Da se ne ponavljam, sve o Zagorskom izletu lijepo piše OVDJE.  […]

  2. […] ostajete koji dan duže, OVDJE pronađite ideje za razgledavanje […]

Leave a Reply

%d bloggers like this: