Što vidjeti na Visu – kratki vodič po otoku

Svi imaju velika očekivanja kada je Vis u pitanju. To često nije dobro. Očekivanje je majka svih zajeba. Nerijetko vodi u ulicu u kojoj se baš ne želimo izgubiti. Zove se ulica razočarenja. Ali s Visom je nekako teško pogriješiti. Sigurna sam doduše da ima onih koji ga ne vole. No, oni su samo iznimke koje potvrđuju pravilo. A pravilo je jednostavno i samo jedno. Vis je najljepši. Evo i zašto…

1. Vis

Vis je za razliku od Komiže razvučen. Prođi ga cijelog. Skroz do Kuta. Nije to neka velika šetnja. Ali je šetnja koja vraća u prošlost. Svaki korak dalje od luke, korak je prema užim ulicama. Putem ćeš sresti dalmatinera na prozoru. Zastat ćeš u Frutariji, malom baru u kojem tiho odzvanja “Summertime, and the livin’ is easy”. Odmorit ćeš na zidiću ispred stare kamene kuće odjevene u zeleno. Zavirit ćeš u dvorišta. Prizori unutra iznenadit će te svaki put. Remetit ćeš san mačkama. One su najbolji primjer fjake. Divit ćeš se crkvi Sv. Ciprijana i Justina. Radnja Marinkovićeve Glorije odvija se upravo unutar ovih kamenih zidova. Na širokom stepeništu igraju se djeca. U povratku ćeš potražiti osvježenje u moru. Spontano. Jer ti je sunce udarilo u glavu. Jer ti je fjaka. A ako baš želiš, možeš se i ti uzverati na visoki zid da bi se družio s najljepšim cvijećem. Samo da kažem, teško se silazi. Imam ogrebotine kao podsjetnik. Grize ih sol. A mene nije briga. Jer, da sam cvijet, bila bi suncokret 🌻🌻

2. Komiža

Po mnogima najljepša na otoku. Meni je Vis i dalje na prvom mjestu. Ipak, ima Komiža svoje čari. Shvatit ćeš o čemu pričam dok se budeš spuštao cestom prema centru. Malena je. Šarmantna. Poznata stara Falkuša ovdje nije strani prizor. Zastani u Jastožeri, poznatom restoranu i baci oko na jastoge koji čekaju svoj red za na pijat. Pronađi najljepši kućerak ogrnut cvijećem. Promatraj barke. Ljude. Kamen. Nagradit će te Komiža, još kako.

3. Kino na otvorenom

Imaš jedno u Komiži i jedno u Visu. Cijena ulaznice je 25kn, a prikazuju se filmovi koji često još nisu ni došli do kino dvorana. Nemoj propustiti. Pogotovo ovo u Visu.

4. Zeleni Vis

Provozaj se po unutrašnjosti. Ne moraš imati neki veliki plan. Mi samo krenemo, pa kud nas put odvede. Prošle smo godine posjetili Podselje. Tamo se nalazi crkvica do koje Višani dolaze na blagdan Velike Gospe.

Zeleni Vis skriva brojne vinograde. Mi smo zastali kod OPG-a Vidović. Malo kušanja različitih domaćih vina nikada nikome nije škodilo, pa što bi nama. Za 50 kn po osobi uživat ćeš u raznim vinima,  domaćim sokovima i društvu domaćina, a sve uz pogled koji se pamti.

Nemoj se začuditi ako ti se u vožnji po zelenim prostranstvima omakne jedan oduševljeni “Zaustavi autooooo!!!”. Jer si pronašao komadić Japana na najdražem otoku.

Obiđi Ženu Glavu. Jer, budimo iskreni, kada si zadnji put bio u mjestu koje se zove Žena Glava? I mislila sam. Negdje na tom putu naišli smo i na strašilo na barci. Jer, zašto ne.

5. Vojni Vis

Vojska je godinama vladala otokom. Volio ga je i Tito. Dugo je bio izoliran od turista, a ta ga je izoliranost sačuvala od betonizacije i ružnih apartmana. Iako se Titovo ime trude izbrsati s kamena, Titova špilja dio je turističke ponude i danas.

Imao je Vis i svoj aerodrom. Smješten među vinogradima. Još i danas mu se vide tragovi. Često nije imao dovoljno metara, pa se u viškom podmorju osim brodova nalazi i nešto starih umrlih aviona. Ne ronim, pa ne mogu tvrditi iz prve ruke, ali oni koji mogu, kažu da je Vis sjajna lokacija za istraživanje podmorskog svijeta.

Ova tamnosmeđa ravnica u daljini… aerodrom

A u okolici aerodroma, u polju, životinjsko carstvo.

Nude se brojne vojne ture na kojima još nismo bili, ali na popisu su.  Otok je pun špilja i bunkera. Podzemnih tunela. A tu je i jedan morski. Ovdje su se podmornice skrivale za vrijeme rata.

Ovdje je poseban gušt zaplivati

Posjeti i Fort George. Voljet ćeš pogled.

6. Špilje – modra i zelena

Svaka ima svoj faktor. Zelena je nešto manje zelena nego što je Modra modra, ali opet prelijepa. Modra špilja je pak nešto što ne smiješ propusti. Nažalost, više nije dozvoljeno kupanje u njoj, mi smo bili dok je ta opcija još bila moguća. A osjećaj? Kako se ono popularno kaže u Hrvata – neopisivo.

Postoji više načina za dolazak do Modre špilje. Brojne agencije nude ture koje uz plavu ljepoticu obuhvaćaju i Medvidinu špilju i kupanje na plaži Porat, ili je pak uključena u turu oko otoka. Cijene se kreću od oko 250kn po osobi na više, a ulaznica u špilju ove godine košta 70kn. Djeca obično imaju 50 % popusta. Jeftinija opcija je uzeti samo taxi boat koji te dovede do špilje, i vrati natrag. Cijene se kreću oko 100-150kn po osobi plus ulaznica. Najpovoljnije je pak otići redovnom linijom Komiža – Biševo. Iskrcaš se u Mezoporatu, obiđeš Modru špilju i prehodaš na drugu stranu Biševa (oko sat vremena hoda), okupaš se na Poratu i u 17 sati se ukrcaš na istu liniju za natrag. Cijena je 25kn.

Red plovidbe pogledaj OVDJE.

7. Plaže i uvale

Brdo ih je. BRDO. Sve jedna ljepša od druge. Ove su naše omiljene.

 • Stiniva – s pravom najpoznatija. Ovakvo nešto rijetko priroda rađa. Možeš doći brodićem. A možeš i pješke. Petnaestak minuta nizbrdo i oko pola sata uzbrdo. Nije pjesma. Ali ako može naš sedmogodišnji curetak, možeš i ti. Išli smo popodne, sunce oko 17 već napusti plažu, a kao nagradu, osim lakšeg penjanja natrag, imamo savim neobične fotografije ovog prirodnog čuda.

 • Zaglav – Nama najljepša pješčana uvala na otoku. Auto parkiraš u Milni i dalje krećeš na noge. Trebat će ti oko 15 minuta hoda, put nije zahtjevan. Samo ponesi vode.

 • Velika Smokova – ako voliš pješčane, ova je uz Zaglav najljepša. Do nje je teže doći (oko 20 – 30 minuta hodanja po ne baš sjajnom putu), zato ćeš ovdje uživati u plaži sa zaista malo ljudi. Sama plaža ima onaj divlji štih. Ima razbacane plastike, pa i smeća koje more izbaci, ali puno je više prednosti nego nedostataka. Ako se odlučiš doći s kopna, života ti, uzmi tenisice, nemoj kao mi u japankama 😀

Ovdje se blizu obale, na dubini od svega dva metra nalazi i krilo aviona potopljenog u 2. svjetskom ratu.

 • Srebrna i Tepluš – u neposrednoj blizini, dva bisera. Koju god da odabereš, dobro si odabrao. Pogotovo ako odeš na obje. Ovo su plaže s najviše prirodnog hlada – pogotovo Srebrna, a na Teplušu je obično manje ljudi.
Tepluš – plaža s jednom od najljepših boja mora
Srebrna
Srebrna
 • Grandovac – plaža u blizini Češke vile, kompleksa u propadanju o kojem bi se dalo nadugo i naširoko, ali pričam o plažama pa neću. Ova je s posebnom bojom mora. Za potpuni doživljaj preporučam iznajmiti bicikle u Visu i dopedalirati.

 • Pritiščina – mala uvala do koje se dvadesetak minuta voziš po bijeloj cesti. Put je ok, osim pred sam kraj kada počinju rupe. Parkiraj na vrijeme. Ova nas je plaža oduševila stijenama i špiljama sa strane.

Sunce nas nije počastilo, ali kasna popdneva su ovdje raj.

 • Molo Trovna (Mala Travna) – divno. DI-VNO. Još jedna mala uvalica do koje je potrebno malo uprljati auto, ali potpuno se isplati. Ovdje možete pojesti u konobi Senka Karuze – oni koji su bili kažu da je to doživljaj sam za sebe. Samo zovnite prije da ne bi kao mi došli na zatvoreno.

Ovo su naše najdraže plaže, a kod DIANO MAYA možete pronaći detaljniji vodič.

Možda bude od pomoći…

Doći na Vis s autom je skupo. Oko 1000kn samo prelazak trajektom. Ipak, bez prijevoznog sredstva, to jednostavno nije to. Ove su godine ostavili zimsku cijenu karte, tako da smo platili 380kn po smjeru za nas troje. Hvala korona! Opcija je ostaviti auto u Splitu, pa na otoku rentati skuter. Ako si s djecom, dođi s autom. Najam bicikle je 30-80kn/sat, ovisi gdje rentaš i koja je bicikla. O cijenama hrane malo znam jer uglavnom jedemo što nam nona skuha :) Srećom, jer bi si teško mogli priuštiti išta osim pizze (a i to je postalo diskutabilno :D). Jeftiniji, a ok restoran je Dudo, a za peke i ostale delicije svrati kod Mije na UNDER DREAMSKIES – napisala je sjajan gastro vodič.

Za kraj… Kratka rekapitulacija ovogdišnjeg stanja na otoku:

Ljudi – nikad više. 

Cijene – boli glava.

Komaraca i pčela – nikad manje.
Priroda i more – i dalje najljepši.

Od glazbe, čuju se samo cvrčci. 

E, da… ako čita netko s Visa… Zašto, oh, zašto je ovaj zid…

… postao ovaj zid???

Vratite nam POMALO. Nema bolje riječi koja opisuje život na otoku <3 Najljepšem…

 

Ako smo vas nekad inspirirali, potaknuli na putovanje, pomogli oko organizacije, platite čašicu da nazdravimo! 😀  To možete učiniti malom donacijom OVDJE

 

 

I dalje #putujemohrvatskom uz Adria P.A., a Vis smo obilazili u Renault Meganeu.

Ne moram ni reći koliko je važno imati dobar auto za điranje po  otoku, pogotovo ako ćete kao i mi do teže dostupnih plaža. Megančić je savršeno odvalio sve otočke ceste, na bijelim putevima je bio na visini zadatka, a kući nas je vratio odmorene i sretne.

Prostran. Udoban. Sav fensi i na touch. Juri ko munja što nebom lunja, a pritom troši u prosjeku 5,6 litara. Diesela. Ključ držimo u džepu – on se otključava beskontaktno čim se približimo, što se pokazalo kao super opcija kad vučeš kofere, luftić na oblak i dugu, pumpu za luftić na oblak i dugu, role, rošule… malo smo se raspištoljili sad kad imamo bunker u koji stane sve 😀

Teško smo ga vratili. Čuva toliko lijepih uspomena <3

Cijene i posebnu ponudu za Renault Megane pogledajte OVDJE. 

18 Replies to “Što vidjeti na Visu – kratki vodič po otoku”

 1. Bas divno…poželi čovjek otici…odmah…na Vis!

  1. Tko ode, taj ne požali 🙂

   1. Bila sam na kratko…jednom prigodom…ali nakon vaše reportaže…baš sam se poželjela ponovno otići…Good job!

    1. Hvala 🙂 To je uvijek jedan od ciljeva… nekoga navući na destinaciju <3

 2. Predivne fotkice! 🙂

  1. Hvala <3 Bili smo baš inspirirani 🙂

 3. Mozda zbog snimanja filma mama mia je smetalo

  1. Moguće… iako, mislim da je maknuto dosta prije toga…

 4. prekrasne fotke, eto na Visu još nisam bila:)

  1. Ooooo…. Vis se mora barem jednom u životu 😉

 5. Upravo se vraćamo sa Visa Potrudili smo se naći sva mjesta na fotografijama. Skoro pa nam je uspijelo

  1. Vis u petom mjesecu <3 NAdam se da je vrijeme bilo bolje nego u Rijeci 😀

 6. Jedan od retkih otoka na Jadranu na kome nisam bila i šteta što ne odoh pre Mama mie. Baš si me divnom pričom uvukla u svaki kutak a fotke su vam uvek beskrajno lepe

  1. Hvala ti Nensi <3 Vjeruj mi da mamma Mia nije ostavila neki veći trag što se tiče broja turista.. još uvijek je Vis pošteđen velike gužve 🙂 Moraš doći <3

 7. NEMOJTE IC U PRITISCINU PUT JE KATASTROFALAN! I DOMACI LJUDI SU UZASNI I JAKO BEZOBRAZNI. NAJGORE ISKUSTVO NA SVJETU!

  1. Pozdrav 🙂 Pa mi smo išli, evo prošli tjedan… put je koma pred sam kraj, ostalo je probavljivo.. u svakom slučaju, ići ćemo i druge godine jer je uvala divna <3
   Žao mi je što ste imali neugodno iskustvo...

 8. […] Što vidjeti na Visu – kratki vodič po otoku […]

 9. […] Što vidjeti na Visu – kratki vodič po otoku […]

Leave a Reply