Lipska pećina – Lipa cave

Stojimo na parkiralištu. Negdje sat vremena od Kotora. U brdu. Skidamo sa sebe kratke hlače, obuvamo tenisice, čarape, navlačimo duge rukave. A vani pakao. Pržila je Crna Gora taj dan na 38 stupnjeva – odlučili smo se zato malo rashladiti u Lipskoj pećini.

 

Obilazak započinje kratkom vožnjom u vlakiću. Morate ići grupno, s vodičem, a trenutno su unutra obavezne i maske. To i nije toliki loše jer u pećini temperatura ne prelazi 8-12 stupnjeva. A maske griju. 😀 Osim hladnoće, u Lipskoj nas je pećini dočekalo pravo podzemno prostranstvo.

Vodič je pun zanimljivih priča, tako da smo već u samom startu saznali kako je uopće pećina otkrivena.

Pećina ima tri ulaza. Jedan je ovaj umjetno napravljen kroz koji smo sada ušli,  a dva su jamska. Otkrivena je kada je u 19. stoljeću  pas čuvajući ovce upao kroz ovu rupu, duboku 25 metara, govori nam tako glavni i odgovorni za sve informacije koje doznajemo o špilji i pokazuje rukom na rupu iznad nas.

 

Pećina je otkrivena zahvaljujući padu kroz ovu rupu

Špilja je dosta ravna, bez previše odvojaka sa strane. Za jedan od rijetkih se pretpostavlja da je bio izlaz, no zbog jačeg potresa koji je zadesio ovo područje, prolaz je zatrpan. Znači, izlazite na isti način na koji ste i ušli. 😀

Jedan od rijetkih odvojaka u špilji

Na nekim su mjestima pronađene i kosti medvjeda – ova je informacija bila od posebnog značaja našoj Lari. Kunem se da je malo uzviknula kada je čula… A špilja se može pohvaliti i s nekoliko prilično prostranih dvorana.

Bogata je različitim špiljskim formacijama, a vodič će vas u sat vremena koliko sve ukupno traje obilazak upoznati s brojnim detaljima i asocijacijama koje proizlaze iz njih.

Put je uređen i dobro osvijetljen

 

Ova je pećina najveća u Crnoj Gori. Otvorena je za posjetitelje 2015. godine, a ulazite joj 2.5 kilometra u utrobu. Možete ju razgledati na dva načina – obično, kao mi ili više avanturistički, spuštajući se u nju s užetom.

Cijena je 10.90 eura za odraslu osobu i 6.90 eura za djecu od 5 do 15 godina. Obiteljska ulaznica je 29.90 eura.

Više detalja o cijenama ulaznica i turama, radnom  vremenu, potražite na službenoj stranici LIPA CAVE

Ako se nađete na području Boke Kotorske, svakako si priuštite ovaj izlet. Lipska pećina našu preporuku svakako ima. <3

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: